Laatste nieuws:
‘Piens Plan’ helpt kinderen om te gaan met de dood van dieren - Noordernieuws.be

‘Piens Plan’ helpt kinderen om te gaan met de dood van dieren

Soms worden kinderen al op vroege leeftijd geconfronteerd met het vergankelijke van het leven. Dat kan een familielid zijn, maar natuurlijk ook dat zo geliefde hondje of poesje. Hoe ga je hier als ouder mee om? Marthe van Hattum uit Essen schreef een laagdrempelig boek, dat kinderen uitlegt dat de dood bij het leven hoort.

Diertjes zoeken om te begraven

Marthe van Hattum was geïntrigeerd door hoe haar oppasmeisje en kinderen in haar klas omgingen met de dood. Volwassenen willen kinderen het liefst beschermen tegen dit verdriet, terwijl kinderen het vaak juist niet uit de weg gaan. Sommigen zoeken zelfs dode diertjes op, zoals een vogeltje, wurmpjes, spinnen, … om die dan te begraven. Maar het is toch anders als een huisdier, een volwaardig lid van het gezin, komt te overlijden.

Sterven hoort bij het leven

“Het kan voor ouders lastig zijn om hier mee om te gaan”, vertelt Marthe. “Daarom schreef ik al een aantal jaren geleden het boek ‘Piens Plan – Begraven is zonde’. Hierin probeer ik op een begrijpelijke manier duidelijk te maken dat dieren sterven en dat dit nu eenmaal bij het leven hoort. Door het overlijden wordt het leven van andere dieren juist weer mogelijk gemaakt.”

'Piens Plan' helpt kinderen om te gaan met de dood van dieren

Een waardig afscheid voor alle dieren

“Vroeger ging ik oppassen bij een meisje en samen zochten we dode vliegen om ze te begraven. Zij woont tegenwoordig in Australië en werkt daar in een natuurreservaat voor Natuur- en Dierbehoud en voedt daar ook kleine dieren op. ‘Piens Plan – Begraven is zonde’ speelt zich af in Afrika. Pien, het meisje in het boek, gaat op haar eigen manier om met de dood en werkt heel hard om alle dieren een mooi en waardig afscheid te geven. Zo gaat ze op haar eigen, speelse manier om met het overlijden van de dieren.”

Piens Plan reist over de hele wereld

“Mijn man en ik hebben momenteel een pleegkindje met Afrikaanse roots in huis, wat een extra motivatie was om dit verhaal te schrijven. Het boek gaat verder op reis naar Australië, Azië, Noord- en Zuid-Amerika. Op deze manier leren kinderen welke dieren daar wel en niet kunnen overleven en helpt hen de wereld wat beter te begrijpen. Het verhaal krijgt een passend einde en laat zien dat de dood nu eenmaal onderdeel van het leven is.”

Dit laagdrempelige boek van Marthe van Hattum werd uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. U kunt dit bestellen via:

https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=10794

NN

Facebook128
Facebook
Twitter