Laatste nieuws:
Overzicht WODCA-resultaten 2018

Overzicht WODCA-resultaten afgelopen weekend

Resultaten grootschalige WODCA-controle in provincie Antwerpen

Gouverneur Cathy Berx: “Voor alles, heel hartelijk dank aan alle politiemensen, de studenten van campus Vesta en aan allen die van de WODCA-controles steeds weer een succes maken. Het is vooral dankzij hun inzet dat een cruciale gedrags- en mentaliteitswijziging kan worden afgedwongen die cruciaal is om het aantal weekendongevallen en verkeersslachtoffers door nachtelijke weekendongevallen duurzaam terug te dringen.”

Resultaten van de controles van de WODCA-actie van 20-21 oktober

Resultaten WODCA-snelheidscontroles
1858 bestuurders werden op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 166 te snel (9.0 %).

Resultaten WODCA-alcoholcontroles
5320 bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen, waarvan 196 bestuurders een positieve ademtest aflegden (3.7 %). Van de 196 bestuurders die meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed hadden, hadden 116 bestuurders zelfs meer dan 0,8 promille in het bloed (of 59.2 %).

Resultaten WODCA-drugscontroles

Bij 11 chauffeurs werd een speekseltest afgenomen. 6 chauffeurs testten positief op de speekseltest en moesten een bloedproef ondergaan.

Ingetrokken rijbewijzen

39 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Calamiteiten en voorvallen:

• Politiezone Voorkempen: Een ANPR-camera aan de Schotensteenweg in Brecht registreerde een voertuig dat als gestolen geseind stond. De interceptie-eenheid van de WODCA-controlepost kon het voertuig, een BMW X5, onderscheppen aan de Laaglandlaan en in beslag nemen.
• Politiezone Antwerpen Binnensingel thv Berchem-station: in de wachtrij aan de controlepost probeerden in twee voertuigen passagiers het stuur over te nemen van de bestuurders. Bij nazicht bleken beide bestuurders een rijverbod te hebben.
• In Politiezone Hekla gebeurde op het einde van de WODCA-actie ter hoogte van het dispositief op de Kontichse N1 een aanrijding. De bestuurder, afgeleid door GSM-gebruik, reed er in op een stilstaand voertuig.

Toelichting bij de cijfers van de controlenacht van 20-21 oktober

Gouverneur Cathy Berx: “Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werd 3.7 % van de gecontroleerde bestuurders betrapt op rijden onder invloed bij grootschalige controleacties in de provincie. In vergelijking met de resultaten van de vorige grootschalige WODCA-controlenachten van oktober 2017 (3.0 %) en maart 2018 (3.2 %) gaat het opnieuw om een lichte stijging. Helaas blijkt ook deze keer weer dat van de bestuurders die een positieve ademtest aflegden, het ruime merendeel (59.2%) méér dan 0.8 promille in het bloed heeft. Het aantal chauffeurs dat te snel reed, stijgt helaas weer tot bijna 1 op 10 (9%). Tijdens de vorige provinciale WODCA-controlenacht van oktober 2017 was dat 6.5%, of ongeveer 1 op 15 bestuurders. In maart zakte dat aantal nog eens aanzienlijk en werden ongeveer 1 op 30 gecontroleerde bestuurders of 3.1 % betrapt op te snel rijden.”

“Bij elk bezoek aan de WODCA-acties stel ik vast dat verkeersveiligheid helaas nooit verworven is, maar elke dag opnieuw moet worden waargemaakt door álle verkeersgebruikers: vrachtwagenchauffeurs, automobilisten, bus –en tramchauffeurs, motorrijders, fietsers, voetgangers. Opvallend is dat tijdens de weekendnachten in de periode januari tot en met september het aantal dodelijke verkeersslachtoffers van 12 naar 3 gedaald is. Maar het enige perspectief is en blijft nul slachtoffers. Elk verkeersslachtoffer door een ongeval is er één te veel. De boodschap is en blijft dan ook hard werken, veel controleren, de pakkans blijven verhogen. Want de cijfers van de eerste periode van 2018 tonen bijvoorbeeld ook dat het aantal zwaargewonden lichtjes steeg. Ook de snelheidsovertredingen stegen van 8.2% naar 9.1%.

Bron: Provincie Antwerpen

Facebook13
Facebook
Twitter
Visit Us