Laatste nieuws:
Overlast van ratten Bestrijden doe je zo

Overlast van ratten? Bestrijden doe je zo!

De ‘rat’ is één van de meest voorkomende diersoorten op aarde. Je kan ze overal aantreffen: in en nabij woningen, schuren, rioleringen maar ook in het open veld, langs water enz. Er bestaan vele soorten, maar muskusrat en bruine rat komen het vaakst voor in Wuustwezel.

Iedereen is bij wet verplicht om op zijn eigen terrein de bruine rat te bestrijden (Koninklijk Besluit van 19 november 1987). Dit is niet zonder reden. Ze veroorzaakt veel schade aan materialen en gewassen, brengt heel wat ziektes over en plant zich zeer snel voort.

Wettelijk gezien is het gemeentebestuur enkel verplicht om de verdelging van de muskusrat ten laste te nemen. Inwoners dienen dus in de eerste plaats zelf de nodige initiatieven te nemen ter bestrijding van de andere rattensoorten.

De bestrijding doe je best in volgende fasen:
Stap 1: Preventie
Bied geen luxeverblijf aan. Stop kleine openingen af en zorg dat de rat niet in je woning geraakt. Sluit tonnen met voedselvoorraden goed af en laat niets rondslingeren. Voeder je huisdieren ’s morgens en doe dat beperkt, zodat de rat ’s nachts geen buffet vindt. Bewaar huisvuil in een afgesloten container en voer het zo snel mogelijk af. Sluit buitenkraantjes goed af en vermijd stilstaand water.

Stap 2: Mechanische bestrijding
Hebben preventieve maatregelen geen succes? Dan is de volgende stap het wegvangen van de ratten. Daarvoor gebruik je best een of meerdere klemmen, verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken. Zorg voor aantrekkelijk lokaas zoals chocolade of kaas en zet de klem op een plaats waar de ratten duidelijk langskomen. Gebruik je liever geen lokaas, plaats de klem dan dwars op een wissel, zodat de rat er bijna letterlijk tegenaan botst. Zorg ervoor dat ze geen alternatieve route heeft.

Stap 3: Chemische bestrijding
Wanneer de klemmen niet volstaan om de ratten te verdelgen, kun je gif inzetten. Dat is vooral bij grote populaties noodzakelijk. Ratten zijn best slim en zullen in een grote groep nooit allemaal in dezelfde val trappen. Maar met gif moet je ook altijd extra voorzichtig zijn en laat je best over aan professionelen.

En slaag je er ondanks deze tips niet in om de ratten efficiënt te bestrijden, neem dan contact op met een private ongediertebestrijder.

Meer info
Dienst groen – 03 690 46 51 – groen.ow@wuustwezel.be

Facebook5
Facebook
Twitter
Visit Us