Laatste nieuws:
Opnieuw kerststallententoonstelling in Brasschaat

Opnieuw kerststallententoonstelling in Brasschaat

Van vrijdag 16 december tot zondag 18 december organiseert het Kerstcomité Brasschaat, na twee jaar Corona-onderbreking, voor de 37ste keer een grote kerststallententoonstelling in de Sint-Jozefkerk aan de Rerum Novarumlei in Brasschaat-Driehoek.

Overzichtstentoonstelling

Vlaanderen heeft een grote volkse cultuurtraditie in verband met het kerstgebeuren. In samenwerking met de Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden wil het Brasschaatse Kerstcomité dit jaar onze Vlaamse Kerststallenbouwers en verzamelaars in de schijnwerpers zetten. In het portaal van de kerk zullen enkele unieke stukken te bewonderen zijn. Tijdens de openingsuren van de tentoonstelling is het kerstcafé open. Naast een drankje kan je daar ook een kleine overzichtstentoonstelling van bijna 40-jaar werking van het lokale comité bezoeken.

Je kan gratis de kerststallententoonstelling bezoeken op vrijdag 16 december van 18 tot 22 uur, op zaterdag 17 december van 11 tot 19 uur en op zondag 18 december van 11 tot 18 uur.

Opnieuw kerststallententoonstelling in Brasschaat2

Blikvangers

Naast kerststallen zijn er ook enkele ‘blikvangers’. Zo staan er wassen kerststallenbeelden, die het comité gekregen hebben van de Cisterciënzerzusters van Gent. Ze zijn ontworpen door kunstschilder en tekenaar Jozef Verleye (1903-1964). Hij was leraar aan de Sint-Lucasschool te Bergen (Mons) en kreeg in 1926 de grote Sint-Lucasprijs. De beelden zelf werden door de Zusters Clarissen gemaakt in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Daarnaast worden ook Afrikaanse beelden tentoongesteld. Het zijn replica van een kerststal gemaakt op de missiepost van Rungu in het Mangbetu gebied (Congo). In de kunstenaarsschool van Rungu werd de oorspronkelijke kerststal gemaakt in de jaren ’50 van de vorige eeuw en geschonken aan Koning Boudewijn. Pater Jordaan Costermans heeft hiervan een kopie gemaakt en deze is te zien op de tentoonstelling in Brasschaat

Muzikale animatie

Zaterdag 17 december om 14 uur treden leerlingen van de Brasschaatse gemeentelijke academie voor muziek en woord op met orgel en fluitconcerto’s. De harpklas van de academie verzorgt op zondag 18 december om 11 uur en om 13 uur een optreden.

Meer informatie kan je steeds vinden op www.kerstopdendriehoek.be.

MLH

Afbeeldingen: © Kerstcomité Brasschaat

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet