Opgepast voor hitte in de auto

Opgepast voor hitte in de auto

Wie na een zonnige dag in de auto stapt, weet dat hij in een bloedhete auto terechtkomt. De warmte loopt snel op en dat heeft een negatieve impact op ons rijgedrag.

35 graden is bijna als dronken rijden

Een warmere periode confronteert je vaak ongemerkt met gezondheidsproblemen. Vanaf 27°C kunnen vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid optreden. Rijden in een wagen met een te hoge binnentemperatuur heeft eenzelfde risicofactor als rijden onder invloed van alcohol. Een interieurtemperatuur van 35°C komt volgens diverse studies overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed. Volgens Amerikaans onderzoek zouden chauffeurs ook agressiever en prikkelbaarder worden in het verkeer.

Waarom hitte in de auto gevaarlijk kan zijn

Warme lucht kan niet weg in een auto en daarom blijft de temperatuur stijgen. Dit is niet zonder gevolgen voor de inzittenden: de ideale temperatuur om te rijden is 20°C. Onze hersenen bestaan voor 85% uit water en als dat gehalte 2% daalt, zakt de energieproductie in de hersenen. Daardoor verslechtert het vermogen om je te concentreren. Rijden in een te warme auto is dus geen goed idee. Volg dus zeker deze tips om je auto af te koelen. Een huisdier of kind achterlaten in de wagen is al helemaal uit den boze. Omdat baby’s minder zweten dan volwassenen loopt hun lichaamstemperatuur sneller op. Bij een lichaamstemperatuur van 39°C kan al oververhitting optreden en 42°C is dodelijk voor baby’s. Dan functioneren de hersenen niet meer en kunnen de functies van organen uitvallen.

En onze huisdieren?

Een vergelijkbare situatie is er bij huisdieren. Een raampje open laten staan heeft overigens geen zin. De auto zal iets minder snel opwarmen, maar het wordt alsnog veel te heet in de auto. Het is niet het gebrek aan zuurstof dat baby’s of dieren parten speelt, wel de hoge temperaturen. Als je een dergelijke situatie ziet moet je dus snel handelen, want elke seconde telt. Een raam stuk slaan en meteen de hulpdiensten bellen is vaak de enige optie, omdat het zoeken naar de eigenaar vaak al te veel tijd in beslag neemt.

Bron: VAB
Foto: Pxhere