Laatste nieuws:
Opgelet je zonnepanelen kunnen gehackt worden

Opgelet: je zonnepanelen kunnen gehackt worden!

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Opgelet! Verschillende experts waarschuwen voor een beveiligingslek, waardoor hackers zelfs op je computers en thuisnetwerken binnen raken

Zonnepanelen zijn perfect om geld te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. De zonnestralen die de panelen opvangen worden omgezet in elektriciteit. De zogenaamde omvormers zorgen op hun beurt dat die elektriciteit op het stroomnet belandt. En daar zit het probleem, want de omvormers zijn een makkelijk doelwit voor hackers. Ze worden geproduceerd in China en beveiligd met standaard wachtwoorden. Of in het slechtste geval zelfs helemaal niet.

Weg elektriciteit
Elke omvormer heeft ook één of meerdere ‘geheime superwachtwoorden’ die iets moeilijker te achterhalen zijn. Maar een échte computerkenner heeft natuurlijk een oneindige trukendoos. Als één geheim superwachtwoord achterhaald is, kan de hacker miljoenen huizen zonder stroom zetten.

En dat is nog niet alles. Via de omvormers kunnen hackers je zonnepanelen vanop afstand uitzetten en zelfs virussen installeren op je computers, tablets en smartphones. Maar ook inloggen op het thuisnetwerk is heel eenvoudig. Als een hacker dat doet, heeft hij al je privacygevoelige gegevens ter beschikking.

In het ergste geval kunnen hackers miljoenen huishoudens tegelijkertijd zonder stroom zetten waardoor het elektriciteitsnet uit balans raakt en nog meer Europese gezinnen zonder elektriciteit vallen.

Eerste slachtoffers
In het Nederlandse Emmen vielen begin vorig jaar al de eerste slachtoffers van de slecht beveiligde omvormers. Hackers logden in op hun thuisnetwerk en kregen zo toegang tot alle elektrische apparaten die verbonden waren met het netwerk. Wachtwoorden, vakantiefoto’s of werkbestanden… zodra iemand je thuisnetwerk hackt, is niets nog veilig.

Bron: Hebbes.be

JV

Facebook20
Facebook
Twitter
Visit Us