Laatste nieuws:
Karrenmuseum Essen - (c) Noordernieuws.be - HDB_3463u75

Openingsweekend Karrenmuseum op 2 en 3 april

Het Karrenmuseum opent opnieuw de deuren voor het grote publiek. Maak kennis met de vernieuwde buitenopstelling rond het thema wagenmakerij, een tijdelijke duo-tentoonsttelling ‘Over water, over land’ en een educatieve fietsroute over de grens heen. Ontdek het tijdens het openingsweekend.

Over water, over land

De tijdelijke expo ‘Over water, over land’ is een samenwerkingsproject met erfgoedcentrum Tongerlohuys in Roosendaal. Beide musea in de grensgemeenten Essen en Roosendaal zien de grens niet als een beperking, maar als een kans.

“Historisch gezien is er op veel vlakken een sterke verbondenheid in het grensgebied. Zo heeft in de regio tussen Antwerpen en Rotterdam vervoer een belangrijke rol gespeeld”, vertelt Pieter Verhoeven (directeur Karrenmuseum). “Denk maar aan het vervoer over de weg, het water en het spoor. Aangezien het Karrenmuseum een verhaal vertelt over het wegvervoer en in Roosendaal het havengebied in volle ontwikkeling is, was dit een uitgelezen kans om samen te werken rond het thema transport.”

‘Over water, over land’ is een tijdelijke duo-tentoonstelling geworden, waarin de ontwikkeling en de interactie tussen het vervoer over water- en land in de regio aan bod komt. Het Karrenmuseum legt binnen dit thema de focus op het ambacht van de wagenmaker en het Tongerlohuys duikt in het verleden van de haven en de binnenvaart.

“Uniek is dat een deel van de tentoonstelling te beleven is in het gebied tussen Essen en Roosendaal”, vult Cleo Loos (publieksmedewerker, Karrenmuseum) aan. “Iedereen kan gratis genieten van een educatieve fietsroute tussen Essen en Roosendaal. De fietstocht is beschikbaar bij de VVV-kantoren en een heel aantal horecazaken. Je kan kiezen uit twee lussen die je langsheen opvallende punten in het landschap leiden en die aansluiten bij het thema van de duo-tentoonstelling.”

Duo-tentoonstelling ‘Over water, over land’ ( 2 april 2022 tot zondag 28 augustus 2022) in Bibliotheek West-Brabant (Markt 54, Roosendaal – gratis) en het Karrenmuseum (Moerkantsebaan 52, Essen – inkomtarief). De fietsbrochure is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren van Essen en Roosendaal en bij diverse horecazaken. Meer informatie vind je terug op de tentoonstellingspagina ‘Over water, over land’ op website van het Karrenmuseum: https://www.karrenmuseum.be/over-water-over-land.html

De Wagenmakerij in Vlaanderen

Maar dat is nog niet alles. Gelijklopend werkte het Karrenmuseum intensief samen met het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG). In 2020 startte CAG met een socio-economisch onderzoek naar ‘De Wagenmakerij in Vlaanderen’. Het resultaat van dit onderzoek kan je niet alleen in het Karrenmuseum ontdekken, maar ook op twee andere locaties: het Heemkundig museum de Botermolen in Keerbergen en de Smoufelbeekhoeve in Maldegem.

“Als museum werken we actief rond vakmanschap en staan het ambacht van de wagenmaker en smid centraal”, benadrukt Pieter Verhoeven. “De kennis rond wagenmakerij zetten we in om onze eigen collectie en die van anderen te bewaren en te restaureren waar nodig. Zo onderhouden we de wagens van de Reuzestoet in Borgerhout en maakten we recent wielen voor kanonnen van het War Heritage Institute in Brussel. Wagenmakerij is dus nog steeds relevant. We zijn dan ook blij dat we samen met CAG en de andere partners in het project het ambacht ruim onder de aandacht kunnen brengen.”

Meer info over het project ‘wagenmakerij in Vlaanderen’: www.wagenmakerij.be

Openingsweekend op 2 en 3 april

Kom tijdens het openingsweekend van 2 & 3 april 2022 zeker een kijkje in Karrenmuseum nemen! Met een zomerbar, een streepje muziek en diverse activiteiten voor kinderen zet het museum het seizoen feestelijk in. Wil je graag de duo-tentoonstelling ‘Over water, over land’ bezoeken in Essen én in Roosendaal dan kan je tijdens het openingsweekend gebruik maken van een gratis pendeldienst met een bus uit de jaren ’80.

Meer info over de opstapplaatsen en dienstregeling kan u terugvinden op de website van het Karrenmuseum: https://www.karrenmuseum.be/openingsweekend.html

Bron: gemeente Essen
Foto: Noordernieuws.be

Facebook41
Twitter
Follow Me
Tweet