Laatste nieuws:
Open Vld Kalmthout wil langdurig werkzoekenden activeren

Open Vld Kalmthout wil langdurig werkzoekenden activeren

Gemeenteraadslid Johan Cassimon (Open Vld Kalmthout) deed een voorstel om aan de slag te gaan met gemeenschapsdienst om langdurig werkzoekenden te activeren. In Kalmthout is namelijk 42% van de werkzoekenden langer dan twee jaar werkloos. Schepen Maarten De Bock (CD&V) is het idee genegen en gaat het verder onderzoeken.

Kansenbeleid

De Vlaamse regering maakt 5 miljoen euro vrij voor steden en gemeenten die gemeenschapsdienst willen invoeren om langdurig werkzoekenden te activeren. Sinds 1 januari kunnen lokale besturen die een project indienen rekenen op een ondersteuning tot 100.000 euro. Johan Cassimon pleitte er bij de meerderheid voor om hiermee ook in Kalmthout aan de slag te gaan: “De gemeenschapsdienst is een manier om mensen weer op weg te helpen. Door hun kansen te geven hun vaardigheden te versterken. Dat moet het uitgangspunt zijn van kansenbeleid.”

Krapte op arbeidsmarkt

Ondanks de afkoelende economie, is er nog altijd krapte op onze arbeidsmarkt. Bedrijven blijven op zoek naar goed personeel om hun werking te versterken. Een oud zeer dat dit mee in de hand werkt, zijn de langdurig werkzoekenden. Eens je gedurende lange tijd inactief bent, blijkt het vaak niet eenvoudig om de afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen. Sinds 1 januari ondersteunt de Vlaamse regering daarom lokale besturen die gemeenschapsdienst willen invoeren.

Leerwerkplekken creëren en mentoren opleiden

Lokale besturen moeten daarvoor twee zaken doen. Enerzijds moeten ze leerwerkplekken creëren. Dat kan binnen de eigen werking zijn, maar ook bij vzw’s en scholen. Anderzijds moeten ze mentoren opleiden die instaan voor de begeleiding. Afhankelijk van het aantal leerwerkplakken dat gecreëerd wordt, kan een lokaal bestuur vervolgens rekenen op financiering. Het gaat van ‘small’ (drie werkplekken) tot ‘extra large’ (39 werkplekken), goed voor 7.400 euro tot 96.200 euro. De Vlaamse regering maakt hier 5 miljoen euro voor vrij.

42% van de werkzoekenden in Kalmthout is langdurig werkzoekend

Open Vld Kalmthout wil van deze nieuwe mogelijkheid maximaal gebruik maken. Enerzijds omdat bedrijven in de regio merken dat hun vacatures blijven openstaan. Maar anderzijds vooral als bijkomend instrument in het kansenbeleid van de gemeente. Concreet zou een langdurig werkzoekende gedurende zes maanden minimaal 32 en maximaal 64 uur per maand op een leerwerkplek aan de slag kunnen.

Bijna 500 vacatures

Open Vld gemeenteraadslid Johan Cassimon: “Bedrijven in onze gemeente hebben bijna 500 vacatures openstaan. Tegelijk is 42% van de werkzoekenden in Kalmthout al meer dan twee jaar op zoek naar werk. Dat is niet houdbaar. Elke dag groeit de afstand tot de arbeidsmarkt voor deze inwoners. Het ontneemt hen eenvoudigweg het vooruitzicht om terug aan de slag te raken en bijgevolg om vooruit te raken. Dat mogen we niet laten gebeuren. Met de gemeenschapsdienst bied je mensen de kans om vaardigheden te versterken, arbeidsritme op te doen en om een netwerk op te bouwen. Dat is de beste manier om hen vooruit te helpen.”

Bron en foto: Open Vld Kalmthout

Facebook6
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen