Laatste nieuws:
Op zoek naar roots van de familie van Haeften

Op zoek naar roots van de familie van Haeften

Baron Frederic Van Haeften bouwde het kasteel-gemeentehuis Beukenhof in 1827. Tweejaarlijks komen de ‘nazaten’ van de baron bij elkaar op een familie-reünie, telkens op een locatie waar de roots van de familie zichtbaar zijn. Dit jaar was Kapellen aan de beurt. Want het gebouwtje aan de Christiaan Pallemansstraat is immers de bakermat van de familie.

Schepen Luc Janssens (Open VLD) heette de groep officieel welkom in de trouwzaal van het Beukenhof. Nadien gidste Christophe Matthijssens de 35 aanwezige familieleden doorheen het gebouw en liet de familiegeschiedenis even herleven.

Baron Frederik Gustave-Alexander van Haeften beheerde van uit zijn ‘Mastbeekhof’, zoals hij het kasteel noemde, diverse landerijen die zich uitstrekten tot aan de grens met Kalmthout. In 1905 ging hij op zoek naar nieuwe uitdagingen en verhuisde naar Argentinië. Daar wonen ondertussen nog zes families, gelinkt aan de baron. Het kasteel kwam toen in handen van Nicolas de Posson, die in 1920 verkocht aan jonkheer Johan van Vredenburch. Die veranderde de naam ‘Mastbeekhof’ in ‘Beukenhof’ en verbouwde het kasteeltje grondig. Sinds 1974 is het officieel het gemeentehuis van Kapellen.

Op zoek naar roots van de familie van Haeften

    De nazaten van baron van Haeften bezochten het gemeentehuis van Kapellen, de oorsponkelijke woning van hun stamvader.
Ondanks het al snel te klein werd voor de gemeentelijke administratieve diensten, behield het gebouwtje de status van gemeentehuis en dat voor ceremoniële functies: huwelijken, recepties, jubilea, ontvangsten en andere plechtigheden. Ook de vergaderingen van de gemeenteraad gaan nog steeds in het gebouw door. De van Haeftens zwermden in de loop van de jaren uit over heel Europa. Tijdens de reünie in Kapellen waren familieleden uit o.a. Nederland, Duitsland en België aanwezig. De Argentijnse familietak kon, door Corona-reisbeperkingen, niet deelnemen aan de bijeenkomst.

MLH

Foto: © MLH