Op ’t gemak? CD&V Essen strijdt mee tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in uitgaansleven

Op ’t gemak? CD&V Essen strijdt mee tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in uitgaansleven

Op 18 november trekt Vrouw & Maatschappij, de politieke vrouwenbeweging van CD&V, ten strijde tegen grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven.

Op een originele wijze willen de mandatarissen van CD&V Essen het barpersoneel mee sensibiliseren om adequaat op te treden bij grensoverschrijdend gedrag. Ze trekken daarom op kroegentocht.

Grensoverschrijdend gedrag

Een flirterige klant aan de bar die geen nee kan aanvaarden, iemand die al een glaasje te veel op heeft en geen grenzen meer kan inschatten of een luidruchtige klant die de andere aanwezigen intimideert. We hebben het allemaal wel eens gezien op café. Voor horecapersoneel is het echter niet eenvoudig om adequaat op te treden bij grensoverschrijdend gedrag.

Poster

Om die reden ontwikkelde Vrouw & Maatschappij een poster waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je te allen tijden de sfeer goed kan houden in je etablissement. Met de poster wil de vrouwenbeweging in de eerste plaats handelingsverlegenheid bij horecapersoneel tegengaan en hen ondersteunen om adequaat op te treden bij grensoverschrijdend gedrag. En dat is nodig, want vrouwen voelen zich nog te vaak onveilig in het uitgaansleven. Zo’n jaar geleden regende het getuigenissen van, onder andere, vrouwen die slachtoffer werden van aanranding en verkrachting na spiking. Dit fenomeen, waarbij de dader ongemerkt drugs toevoegt aan het drankje van het slachtoffer om deze te verdoven, is in opmars. In België zijn er jaarlijks zo’n 50 aangiftes van verkrachting na spiking. Dat komt overeen met één geval per week. Toch blijkt dit cijfer een enorme onderschatting, aangezien 90% van de slachtoffers van verkrachting geen aangifte doet bij de politie.

Eerste aanspreekpunt

Daarom is barpersoneel vaak het eerste aanspreekpunt bij grensoverschrijdend gedrag. Daadkrachtig en geëngageerd personeel kan dus een groot verschil betekenen voor het veiligheidsgevoel van het cliënteel. Om dat engagement in de kijker te zetten, kwam V&M bovendien met een engagementsverklaring voor de horeca, die klanten duidelijk maakt dat er werk wordt gemaakt van het probleem. Dit doen ze door op de toiletten stickers te hangen waarbij aan vrouwen duidelijk wordt gemaakt dat ze bij het desbetreffende personeel terecht kunnen. Op die manier hoopt Vrouw & Maatschappij ook om cafés en bars een duwtje in de rug te geven bij het uitstippelen van een aangepast beleid.

Wittelintjesactie

De actie kadert binnen de jaarlijkse Wittelintjesactie, waarmee Vrouw & Maatschappij ieder jaar geweld op vrouwen onder de aandacht brengt. Naast cd&v Essen, zullen zo’n 150 V&M-afdelingen over heel Vlaanderen vandaag actie voeren. Want op ’t gemak een pintje drinken, dat willen we allemaal!

Bron:CD&V
Foto: Pixabay

Facebook16
Twitter
Follow Me
Tweet