Laatste nieuws:
Oorlog in Oekraïne, maar eigenlijk een oorlog tussen twee machtshebbers

Oorlog in Oekraïne, maar eigenlijk een oorlog tussen twee machtshebbers

Zoals te verwachten was, wordt op alle mogelijke manieren berichtgeving die niet pro-Russisch is een verbod gelegd. Jongetje Poetin heeft daarvoor een nieuwe wet in het leven geroepen. Ben je kritisch of vertel je de waarheid over de oorlog en is dat nieuws dat anders is dan wat het Kremlin de mensen willen later horen? Dan zou je wel eens tot 15 jaar in een Russische cel mogen bivakkeren. Dit geldt dus ook voor buitenlandse journalisten. Oftewel: een wereldwijd zwijgverbod op alles wat er gebeurt in Rusland en dat negatief is voor het land. Want Poetin is een stampvoetend jongetje, die nooit heeft kunnen accepteren dat Oekraine voor democratie koos en zich van Rusland afkeerde. Kennelijk strooit hij graag met valse berichten, zelfs tegenover zijn eigen volk, want tot het laatste moment werd er gesproken over militaire oefeningen, terwijl de inval al lang was voorbereid. Ook de militairen die aan de oefening zouden deelnemen, kwamen er op het laatste moment pas achter dat ze een oorlog in werden gestuurd.

In de Tweede Wereldoorlog mocht je geen radio hebben, die werd afgepakt en dus verstopten mensen die om ‘s avonds toch naar Engelse zenders te kunnen luisteren, die wel het juiste wereldbeeld weergaven. Facebook is in Rusland geblokkeerd, zelfs kinderprogramma’s zitten vol indoctrinatie en alles wat aan nieuws naar buiten komt waar jongetje Poetin zich niet in kan vinden, is strafbaar. Want de waarheid mag in zijn land niet gekend worden.
Wordt Ruslands nieuwe leuze a la Duitsland Россия превыше всего Oftewel: Russland über alles?
L’histoire se répète…

Aan de andere kant krijg ik ook wel een beetje een nare smaak in mijn mond van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Zonder te twijfelen aan zijn kunde en kennis wil ik toch even een Nederlandse krant citeren: Zelenski was voor zijn politieke carrière actief als acteur en comedian. Servant of the People, dat in 2016 uitkwam, is een satirische en fictieve serie waarin een gewone man (Zelenski) uitgroeit tot een heldhaftige en aanbeden leider. Er zijn in totaal drie seizoenen van gemaakt. (Telegraaf, 4 maart 2022). Hij weet dus prima hoe hij een publiek moet bespelen, even niet vergeten dus. En ik vraag me ook af: klopt de berichtgeving uit zijn land wel? Of maakt hij zich (ook) schuldig aan valse berichtgevingen? Zelenski roept om hulp, eist dat zijn land lid wordt van de NAVO, eist no-fly zones boven de Oekraïne. Dat is door de NAVO afgewezen, omdat het te riskant is, en terecht. Zelenski ergert zich hier enorm aan, voorbijgaand aan het feit dat Europa een perfect slagveld in het midden is. Hij roept om hulp, heel de wereld moet hem helpen. Hij eist en eist en wijst met beschuldigende vinger naar de NAVO, die niet hakkenklappend voor hem klaar staat, maar aan de andere kant blijft hij Poetin ook provoceren. Die dus steeds vastberadener wordt en tot het uiterste zal gaan. Natuurlijk is, zoals altijd, bij elke oorlog, de bevolking de dupe. Die wordt doodgeschoten, opgejaagd, vrouwen verkracht (ook een primitief machtsmiddel van de Russen, die massaal Duitse vrouwen verkrachtten bij de bevrijding in 1945). Overal worden hulpacties op touw gezet en er gevraagd mensen eventueel in huis op te nemen. Want dit zijn oorlogsvluchtelingen, die anders nooit hier naar toe zouden zijn gekomen en dus geen economische vluchtelingen. Van huis en haard verdreven, althans, wat er van huis en haard over is, door in wezen twee machthebbers die elkaar dwars zitten. De ene daagt uit, manipuleert de rest van de wereld en eist dat ze hem helpen en de ander is uit op vernietiging en ‘landjepik’. Dus zolang een van de twee leeft, zal dit verder gaan. Ten koste van… alles. Want als je een stampvoetend jongetje blind van woede maakt, zal hij alles kapotslaan en Zelenski weet dit ongetwijfeld. Dan ga je je haast afvragen: wie is nu eigenlijk de ergste? Overigens is het wel raar dat we ons nu ineens zo druk maken over een nucleaire dreiging. In Noord-Korea zit er al jaren een vent die dreigt met zijn vinger aan de knop.

NN

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet