Laatste nieuws:
Olga Otter reist door Vlaanderen

Olga Otter reist door Vlaanderen

Natuurvereniging GroenRand heeft verleden jaar 600 voorleesboekjes ‘Olga Otter wordt ziek’ verspreid bij 94 basisscholen en jeugdbewegingen.

Zwerfvuil jaagt dieren weg

Bedoeling was dat het in de Week van het Bos werd voorgelezen aan de kinderen. Het voorleesverhaal is geschreven door Peter Jochems en geïllustreerd door Rodrik Steverlynck. Het speelt zich af in het bos langs de Antitankgracht.
Dankzij de levendige vertelling en het bijbehorende beeldmateriaal werd de boodschap “Zwerfvuil jaagt dieren weg” goed overgebracht. Niet alleen de otter, maar ook de vuilnisbak wordt gepersonaliseerd en krijgt de naam ‘Rommelop’.

Olga Otter

Otter Olga, altijd op zoek naar een stukje rivier of gracht met proper water, vindt dit in de ‘Grote Gracht’. Rommelop, een mooie groene vuilnisbak, houdt er net als Olga niet van dat mensen vuile vieze dingen zomaar weggooien in de natuur. Het ‘Zwerfvuilspook’ is dan weer de boosdoener, omdat deze de twee vriendjes Olga en Rommelop uit elkaar drijft. Gelukkig betrappen de kinderen hem bij een opruimactie en van schaamte verdwijnt het spook.

Olga Otter reist door Vlaanderen3

Olga is de mascotte van het project

GroenRand kiest voor Olga Otter als mascotte van de campagne. Al verschillende jaren zet de natuurvereniging zich in voor de Antitankgracht. Deze loopt van het Albertkanaal in Oelegem tot in Berendrecht. Volgens de natuurvereniging vormt het kanaal een groen parelsnoer en natuurverbindingslint. Eind 2018 raakte bekend dat er een otter aanwezig zou zijn in de Antitankgracht, meer bepaald in Brasschaat. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) bevestigt dat in hun sporenonderzoek. Uiteraard bezocht Olga niet alleen de Antitankgracht, ze reist door gans ‘Otterland’.

WWF, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en UAntwerpen brachten een studie uit. hieruit blijt dat de Scheldevallei veel opportuniteiten heeft voor de otter. Daarom startte WWF samen met lokale en nationale partners het project Otterland om samen van deze regio een klein otterparadijs te maken. Ook op andere plaatsen, zoals in de Maasvallei en in de Antitankgracht, wordt er door partners gewerkt aan het ottervriendelijk maken van de riviervalleien.

Olga Otter reist door Vlaanderen2

Olga trekt rond

Om ook de Vlaming opnieuw warm te maken voor de terugkeer van het dier, is 2021 uitgeroepen tot het Jaar van de Otter. In het kader daarvan is een nieuwe tentoonstelling over de otter uitgewerkt, die de komende maanden door Vlaanderen zal trekken. De tentoonstelling wordt op zaterdag 6 maart feestelijk geopend op het Eilandje in Antwerpen. Het grote publiek is welkom vanaf woensdag 10 maart.

Meer informatie is terug te vinden op www.wwf.be/otterland.

Bron en foto’s: GroenRand

DW

Facebook86
Facebook
Twitter