Olga de Otter rekent op ons2
©Sky Rymenants

Olga de Otter rekent op ons

Voor een Antitankgracht zonder zwerfvuil!

Meer wandelaars en fietsers, meer zwerfvuil

Corona leert ons hoe essentieel groene ruimte is voor ons allemaal. Naar buiten trekken met familie, vrienden of op je eentje. Frisse lucht inademen tijdens een wandeling of tot rust komen tijdens een fietstocht langs de Antitankgracht. De Antitankgracht ten noordoosten van Antwerpen is een uniek groen parelsnoer, dat loopt van Stabroek tot het Albertkanaal in Oelegem. Natuurvereniging GroenRand koestert deze Antitankgracht, want zij vormt een ideaal natuurverbindingslint met alle omliggende groene gebieden. GroenRand is blij dat sinds corona steeds meer wandelaars en fietsers het pad langs de Antitankgracht ontdekt hebben. Helaas betekent dit ook een vermeerdering van zwerfvuil langs de Antitankgracht.

Olga de Otter rekent op ons2

Ideale periode

Coördinator Dirk Weyler: “GroenRand lanceert daarom een nieuwe campagne tegen zwerfvuil en sluikstort. De Week van het Bos (11 tot 18 oktober) vormt daarvoor een ideale periode. GroenRand verspreidde 600 voorleesboekjes met een verhaal op kindermaat in de scholen. Rodrik Steverlynck schreef een gedicht over de kwetsbaarheid van de natuur, planten en dieren voor de jeugd.”

Olga de Otter rekent op ons2
© Sky Rymenants
Olga de Otter duikt op

GroenRand kreeg voor deze campagne onverwachte steun vanuit de natuur zélf: einde 2018 bevestigde het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) op basis van sporenonderzoek de aanwezigheid van een otter in de Antitankgracht, meer bepaald in Brasschaat. Een Antitankgracht met zuiver water kan een nieuw leefgebied voor de otter worden. GroenRand koos de otter als mascotte in de zwerfvuilcampagne.

Olga de Otter rekent op ons2

Voorleesverhaal en gedicht

Het voorleesverhaal, geschreven door Peter Jochems, speelt zich af in het bos langs de Antitankgracht. Otter Olga, altijd op zoek naar een stukje rivier of gracht met proper water, heeft gevonden wat ze zocht in de “Grote Gracht”.
Rommelop, een mooie groene vuilnisbak, houdt er net als Olga niet van dat mensen vuile vieze dingen zomaar weggooien in de natuur. Olga en Rommelop raakten aan de praat en werden ze dikke vrienden, maar op een nacht werd Olga ziek door het afval in de Grote Gracht. Ze moest de mooie waterplek dichtbij Rommelop verlaten en hij had veel verdriet omdat hij zijn vriendinnetje kwijt was. Een groep kinderen schoten Rommelop te hulp, ze trokken handschoenen aan en staken het zwerfvuil in vuilniszakken. Tijdens hun opruimactie betrapten de kinderen de boosdoener: “het Zwerfvuilspook”. Als spoken héél erg beschaamd zijn, schieten ze plots met een oorverdovende knal de lucht in en verdwijnen ze naar ergens heel ver weg. De Grote Gracht is nu niet langer te vuil voor otters.
Hopelijk komt Olga snel terug, …

Olga de Otter rekent op ons2

Inhoudelijke boodschap

Woordvoerster Sky Rymenants: “In het gedicht van Rodrik Steverlynck gaat hij dieper in op moeilijkere vervuilingsthema’s. Het te veel aan kwik en pcb’s in onze rivieren wordt in het vetweefsel van de vissen opgestapeld. Doordat Olga, de otter, veel vis eet, komen de schadelijke stoffen in haar lichaam terecht, waar ze fataal zijn voor de voortplanting. GroenRand wil met deze actie kinderen en jongeren, door middel van een verhaal en een gedicht, bewust maken van de zwerfvuilproblematiek. Velen onder ons houden van de natuur, maar soms zien we niet hoe wij zelf onze geliefde natuur terugdringen, beschadigen en vernietigen. Moeder Natuur geeft nochtans de nodige waarschuwingen: smeltende gletsjers, overstromingen, stormen en bosbranden nemen toe. De jeugd heeft recent laten zien dat ze begaan is met het klimaat en de toekomst van onze planeet. We willen ze aanmoedigen om de handen uit de mouwen te steken en te tonen hoe ze een stukje natuur in de buurt kunnen redden door zwerfvuil op te ruimen.”

Foto’s: Sky Rymenants

DW

Facebook24
Facebook
Twitter