Laatste nieuws:
Oeverzwaluw welkom in wijk Statievelden

Oeverzwaluw welkom in wijk Statievelden

Voor het derde jaar op rij kunnen oeverzwaluwen jongen grootbrengen in de zandberg aan de Essen-Oldenburgstraat.
Met hulp van de mensen van Natuurpunt, de gemeentelijke groendienst en sociale bouwmaatschappij Arro Antwerpen kunnen er terug oeverzwaluwen komen broeden in de zandberg aan de Essen Oldenburgstraat.

De zandberg werd afgebakend en met een graafmachine in orde gemaakt zodat de dieren in alle rust kunnen broeden. Er komt binnenkort nog een informatief bord met uitleg over de dieren. Een zwart roodstaartkoppeltje bracht ook al een bezoek aan de zandberg!

Van april tot september
De oeverzwaluw (Riparia riparia) maakt gebruik van steile rivieroevers maar die zijn vaak door kanalisering verdwenen. De vogels moeten het nu vooral hebben van menselijke activiteiten zoals grondverzet of opgespoten terreinen met steile wanden. In de zandberg aan de Essen-Oldenburgstraat kan je de zwaluwen al aantreffen van april tot september. Ze hebben meestal één nest.

Twee afgebakende zones
Op het menu van de vogeltjes staan insecten, met een voorkeur voor muggen. Dat komt ons dus goed uit! De oeverzwaluw is een beschermde vogelsoort. Daarom heeft de gemeente twee zones afgebakend door middel van paaltjes en een koord. Gelieve deze zones niet te betreden. De gierzwaluwwerkgroep zal de kolonie monitoren door de nesten en het aantal vogels te tellen. Wij vragen aan iedereen om de beestjes zo veel mogelijk met rust te laten.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook24
Facebook
Google+
Twitter
Visit Us