Laatste nieuws:
Oekraïense vluchtelingen aan de slag in Essen

Oekraïense vluchtelingen aan de slag in Essen

Olena en Larysa zijn twee Oekraïense vluchtelingen die momenteel in onze gemeente verblijven. Zij bleven niet bij de pakken zitten en zijn ondertussen gretig aan het werk. Wim Verdijck, een solidaire Essenaar, ondernam snel actie en bood hen een job aan in zijn Herberg Quarantaine B&B. Het leven terug in handen nemen is voor hen echt belangrijk.

Hun verhaal

Olena, afkomstig uit Odessa, is hier samen met haar dochter Karina. Haar echtgenoot vecht voor hun land. Haar familie bezat in hun thuisland een eigen banketbakkerij. Eén maand voor de oorlog begon, brachten zij alle machines in veiligheid. Als de oorlog voorbij is, hopen zij terug naar Odessa te vertrekken om de bakkerij op te starten. Hun huis en bakkerij zijn momenteel nog intact. Dochter Karina volgt les in het zesde jaar op het College. Volgend jaar hoopt ze haar studies verder te zetten aan de universiteit.

Larysa is afkomstig uit Marioepol. Ze verblijft hier samen met haar man, die gepensioneerd is. Hij was werkzaam als arbeider in de staalfabriek, zelf werkte ze nog actief als medisch assistente. In Marioepol heeft dit echtpaar drie weken in de schuilkelder doorgebracht. Tussen de bombardementen door zijn zij met hun auto naar Polen gevlucht. Het huis werd jammer genoeg gebombardeerd.

Aan het werk

De ervaring van Olena als banketbakker komt hier goed van pas. In de keuken is er bovendien een vlotte samenwerking tussen de dames en de vaste kok. Dat is eens te meer bijzonder omdat hij van Russische afkomst is. Ze begrijpen elkaar prima.

Contact thuisfront

Via sociale media leggen Larysa en Olena dagelijks contact met het Oekraïense thuisfront. Dit blijft een belangrijke houvast voor hen.

Taalbarrière

Communiceren met de Essenaren blijft wel moeilijk. Gelukkig worden er wekelijks bijeenkomsten georganiseerd voor zowel de Oekraïense vluchtelingen als gastgezinnen en dit om de taalbarrière te doorbreken. Medewerkers van de Sociale Dienst en tolken zijn aanwezig om dit te vergemakkelijken.

Belgische gastvrijheid

Wafels, bier, chocolade, Brussel en Antwerpen waren bij hen reeds gekend maar de immense Belgische gastvrijheid heeft hen enorm verrast. Olena en Larysa prijzen zich gelukkig om hier, in onze gemeente, te mogen verblijven. Zij zijn bovendien heel dankbaar dat zij hun verhaal met jullie, alle inwoners van Essen, mogen delen.

Bron + Foto: Gemeente Essen

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet