Laatste nieuws:
Investeren in een eigen woning: hoe financier je dat?

De notariskosten bij aankoop van een woning

Wanneer je een woning koopt, betaal je niet enkel de prijs van het huis. Bijkomende kosten kunnen het bedrag nog verder opdrijven. Naast de registratierechten betaal je ook de aktekosten en het ereloon van de notaris.

Een woning, het is de belangrijkste aankoop van je leven. En vaak moet je twee keer slikken wanneer je de eindafrekening ziet. Want je betaalt niet alleen de prijs van het huis. Bijkomende kosten drijven het bedrag nog verder op.

Bij de notaris betaal je registratierechten, het ereloon en de leningkosten.

Registratierechten
Koop je een bestaande woning? Dan moet je verplicht langs bij de notaris. En wil je de verkoop officieel maken, dan moet je registratierechten betalen. Het bedrag daarvan is afhankelijk van de ligging en het type huis. In Brussel betaal je bijvoorbeeld 12,5% op het aankoopbedrag van de woning, terwijl dat in Vlaanderen 10% is.
In de meeste gevallen betaal je gelukkig niet de volle pot. In Vlaanderen wordt voor de aankoop van je eerste woning de eerste 15.000 euro vrijgesteld. Deze korting wordt het abattement genoemd. Voor latere aankopen bestaat in Vlaanderen het systeem van de meeneembaarheid van registratierechten.

Koop je een woning in Vlaanderen en is het kadastraal inkomen van de woning lager dan 745 euro? Dan betaal je slechts 5% registratierechten onder het stelsel van klein beschrijf.

In het Brussels Hoofdstedelijk gewest moet je 12,5% registratierechten ophoesten. Het klein beschrijf bestaat hier niet, maar je kan wel in aanmerking komen voor vrijstellingen. Voor een eerste woning heb je recht op een vrijstelling van 60.000 euro die wordt verhoogd tot 75.000 euro als de woning in een ontwikkelende wijk ligt.

In het Waals gewest betaal je ook 12,5%, maar hier bestaat het klein beschrijf wel. In dit stelsel betaal je 6% registratierechten.

Ereloon notaris
In de registratierechten is het ereloon van de notaris niet inbegrepen. Dit is een percentage op de verkoopprijs. De hoogte van het percentage hangt af van de precieze prijs. Voor een woning van 200.000 euro betaal je bijvoorbeeld 2.164 euro.

Let op: dit percentage is hoger bij een openbare verkoop, omdat de notaris dan meer kosten maakt.

Leningkosten
Sluit je een hypothecair krediet af? Dan moet je rekening houden met een leningkost die uit vijf elementen bestaat:
-Een percentage van 1% op het leenbedrag als registratierecht.
-Het inschrijvingsrecht is 0,30% van het leenbedrag.
-Het loon van de hypotheekbewaarder, die de hypotheek met de hand in een dik register schrijft.
-Een percentage op het leenbedrag als honorarium van de notaris. Voor een leenbedrag van 200.000 euro betaal je bijvoorbeeld 880 euro.
-Vaste aktekosten: 525 euro.

Leen je voor 200.000 euro? Hou dan rekening met een leningkost van ongeveer 4.500 euro.

Bron: Hebbes.be

JV

Facebook12
Facebook
Twitter
Visit Us