Laatste nieuws:
Nispen Inspireert! Spiegel van de tijd

Nispen Inspireert! Spiegel van de tijd

Onder de naam Nispen Inspireert! organiseert Stichting Cultureel Nispen in samenwerking met meerdere Nispense organisaties op 7, 10-11 en 17-18 september een nieuwe editie van dit cultureel evenement. Deze keer met als thema: Spiegel van de tijd.

Over het thema Spiegel van de tijd

In de dorpskern van Nispen staat al eeuwenlang een kerk. De plek waar parochianen samen komen om momenten van vreugde en verdriet met elkaar te delen. Het huidige gebouw werd in 1931 in gebruik genomen. Een nieuwe en grotere kerk voor de parochie in een tijd waarin het ´rijke roomse leven´ een onlosmakelijk onderdeel vormde van de dorpsgemeenschap. Zo´n 90 jaar later staat het kerkgebouw aan de vooravond van een transformatie. Niet langer enkel als plaats van samenkomst om het geloof te belijden maar ook als een multifunctioneel centrum voor organisaties en inwoners. De nieuwe centrale locatie voor het houden van uiteenlopende verenigingsactiviteiten, bijeenkomsten en om verbindingen te leggen en te bevorderen tussen de bewoners van Nispen. Vanwege deze veranderende bestemming van het gebouw, die ook als een metafoor voor veel andere veranderingen in de afgelopen decennia gezien kan worden, hebben we voor de zesde editie van Nispen Inspireert! gekozen voor het thema Spiegel van de tijd.

Kunstexpositie

Het hart van alle activiteiten vormt de expositie in de H. Maria Hemelvaartkerk. Evenals de voorgaande keren zijn ook nu weer alle inwoners van Nispen en oud-Nispenaren die kunstzinnig bezig zijn, uitgenodigd om hun kunstobjecten in de dorpskerk te exposeren. Een aantal daarvan is zelfs speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd. Ook de leerlingen van basisschool De Linde leveren een aandeel in deze expositie. Zij hebben tijdens hun creatieve lessen objecten gemaakt die een relatie hebben met het thema en op deze tentoonstelling te zien zijn.

Het programma

In samenwerking met diverse Nispense organisaties worden ook andere activiteiten georganiseerd. Er vinden optredens plaats en er wordt een kunstmarkt georganiseerd. Het gehele programma van Nispen Inspireert! ziet er als volgt uit:

Muzikale prelude met HAY! en Piet-Jan van Rossum
Nispen Inspireert! begint dit jaar met een muzikale prelude. Muziekensemble HAY! voert het werk Allemand uit. Een klassiek, abstract stuk met barokke invloeden en vervaardigd door landschapscomponist Piet-Jan van Rossum uit Fijnaart. De voorstelling vindt plaats op de locatie waar slotje Moerendaal heeft gestaan. Eens eigendom van de moeder en broer van de schilder Peter Paul Rubens.
Op: 7 september.
Tijd: Aanvang 18.30 uur in het openluchttheater te Nispen. Vervolgens wordt met gidsen van de heemkundekring gewandeld naar de locatie waar de muziekuitvoering plaatsvindt.
Gratis toegang, wel vooraf aanmelden.

Open Monumentendag
De H. Maria Hemelvaartkerk (1931) en de Vredeskapel (1946) zijn te bezichtigen. Beide zijn ontworpen door de bekende architect Jos Cuypers. De kapel is naast een gebedshuis ook een oorlogsmonument.
Op: 10 september.
Tijd: Van 10.00 uur tot 17.00 uur. Vanwege de opening van Nispen Inspireert! is de kerk pas vanaf 13.30 uur open. Gratis toegang.

Officiële opening Nispen Inspireert!
De officiële opening van Nispen Inspireert! in de H. Maria Hemelvaartkerk, Kerkplein 1 te Nispen. Met muzikale medewerking van Ut Groepke. Tijdens deze opening wordt het groepskunstwerk waaraan vele Nispenaren een bijdrage hebben geleverd, onthuld door wethouder Arwen van Gestel. Iedereen is hierbij van harte welkom.
Op: 10 september.
Tijd: 13.30 uur. Gratis toegang.

Tentoonstelling met kunstwerken van (oud-)Nispenaren
(Oud-)Nispenaren van jong tot oud exposeren hun werk, variërend van foto’s, schilderijen tot handwerk en keramiek.
Op: 10, 11, 17 en 18 september.
Tijd: 13.30 tot 17.00 uur op 10 en 17 september, 11.00 tot 17.00 uur op 11 en 18 september. Gratis toegang.

Tentoonstelling Fotogroep Nispen
Tentoonstelling van Fotogroep Nispen in de grote zaal van Zaal Verhoeven. Alle leden hebben een eigen bord waarop zij hun gemaakte foto’s van het afgelopen seizoen presenteren. De fotogroep speelt ook in op het thema van Nispen Inspireert! dit jaar.
Op: 10, 11, 17 en 18 september.
Tijd: 13.30 tot 17.00 uur op 10 en 17 september, 11.00 tot 17.00 uur op 11 en 18 september. Gratis toegang.

Tentoonstelling Ambachtslieden van Nispen aan het werk
Frank Matthijssen exposeert schilderijen in de bar van Zaal Verhoeven. De Nispense kunstschilder beeldt op zijn schilderijen beroepen uit die ook 100 jaar geleden al bestonden in de impressionistische tijd. Uitsluitend mensen uit het dorp Nispen die daaraan hun medewerking wilden verlenen heeft hij afgebeeld.
Op: 10, 11, 17 en 18 september.
Tijd: 13.30 tot 17.00 uur op 10 en 17 september, 11.00 tot 17.00 uur op 11 en 18 september. Gratis toegang.

Sooz-avond en live-muziek
In het Openluchttheater Nispen draaien een aantal dj’s ‘van toen’ muziek uit de jaren 60-70-80 onder het motto ‘Finally at home’. Swingen en herinneringen ophalen aan de vele soosavonden in Nispen. Om in de stemming te komen start de avond met livemuziek van de band Popcorn uit Bergen op Zoom.
Op: 10 september.
Tijd: 19.30 uur. Gratis toegang.

Lunchconcert Nispen Klassiek met Amsterdam Wind Quintet
Bezoekers kennis laten maken met klassieke muziek in de breedste zin van het woord. Vanuit die gedachte biedt Nispen Klassiek in het openluchttheater een podium aan het Amsterdam Wind Quintet. Het Amsterdam Wind Quintet heeft voor deze gelegenheid een programma samengesteld waarin het publiek wordt meegevoerd in de wereld van machtige goden, magische bovennatuurlijke wezens en absurde karakters. We zijn er trots op dat we dit gerenommeerde gezelschap bereid gevonden hebben om in het Nispense openluchttheater een lunchconcert te verzorgen.
Op: 11 september.
Tijd: 10.30 uur. Toegang € 5,-.

Fietstocht Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen
Het motto van Open Monumentendag dit jaar is Duurzaamheid. Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen vertaalt dit naar een fietstocht in de regio rondom Nispen waarbij de deelnemers kennis kunnen maken met monumentaal erfgoed en de groene omgeving. De tocht voert onder meer langs de vernieuwde veldkapel aan de Kerkweg te Nispen die deze dag wordt ingewijd. In de kapel is het beeld geplaatst van Franciscus van Assisi. Een heilige die sterk verbonden is met de zorg voor een duurzame samenleving.
Op: 11 september.
Tijd: Wordt nog bekend gemaakt, zie daarvoor de website.

Nispen Blues met Hendrikse, The Remedy Bluesband en de Jan de Bruijn Band
Nispen Blues was meerdere malen tijdens Nispen Inspireert! een mooie aanvulling op het programma. Wij zijn dan ook blij dat dat ook deze keer het geval is. Helaas is het wel het (voorlopig) laatste gratis toegankelijke evenement van Stichting Nispen Blues. De stichting is vanwege het achterwege blijven van subsidies genoodzaakt om haar activiteiten te stoppen. Daarom een extra reden om te komen genieten van de optredens! Op deze avond treden maar liefst drie verschillende bands op in café De Gouden Leeuw: Hendrikse, The Remedy Bluesband en de Jan de Bruijn Band.
Op: 17 september.
Tijd: 20.00 – 02.00 uur. Gratis toegang.

Kunstmarkt met optredens van Lad’sing en Dick Hageman met band
Kunstmarkt aan het Sprengepad en Turftuin te Nispen. Diverse kraampjes met kunstenaars die hun werk te koop aanbieden. Aanvang 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 11.00 uur vinden in het naastgelegen openluchttheater optredens plaats van Lad’sing en Dick Hageman met band. Deze middag wordt ook de uitslag van de gedichtenwedstrijd Spiegel van de tijd bekendgemaakt.
Op: 18 september.
Tijd: 10.00 – 17.00 uur. Gratis toegang.

Bron en foto: Stichting Cultureel Nispen

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet