Nieuwe werkwijze voor coronatesten

Nieuwe werkwijze voor coronatesten

Nu het aantal coronabesmettingen fors toeneemt, hebben de ministers van Volksgezondheid soepelere quarantaineregels afgesproken voor wie al een boosterprik kreeg.

De huidige test- en quarantaineregels zijn onhoudbaar door het snel stijgende aantal besmettingen door de omnikronvariant. Eerder pasten ook Frankrijk en de Verenigde Staten hun regels al aan.

Wat verandert er vanaf 10 januari?

-Na een hoogrisicocontact moeten mensen, die recent een boosterprik kregen of minder dan vijf maanden geleden zijn ingeënt met de basisvaccinatie, niet meer in quarantaine gaan. Zij moeten ook geen PCR-test laten afnemen. Wel wordt gevraagd om uiterst voorzichtig te zijn: werk zoveel mogelijk thuis, vermijd contact met kwetsbare groepen en draag indien mogelijk een FFP2-masker.
-Wie nog geen boosterprik kreeg of bij wie de basisvaccinatie meer dan vijf maanden geleden is, mag na een hoogrisicocontact na vier dagen uit quarantaine, op voorwaarde dat er tot en met dag tien dagelijks een zelftest wordt afgenomen. Ook zij hebben dan geen PCR-test meer nodig om de quarantaine te beëindigen.
-Voor wie niet gevaccineerd is, verandert er niets. Dat betekent: PCR-tests op dag 1 en 7 en quarantaine tot de uitslag van de tweede test.

Wie besmet is met het coronavirus moet nog steeds in isolatie, maar de periode wordt ingekort van tien naar zeven dagen. Wie dan geen klachten meer heeft, mag mits negatieve zelftest uit isolatie.

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Pixabay

Facebook36
Twitter
Follow Me
Tweet