Laatste nieuws:
Nieuwe supermarkt en woningen geven impuls aan kernwinkelgebied

Nieuwe supermarkt en woningen geven impuls aan kernwinkelgebied

De voormalige Aldi en aanpalende gebouwen stonden al een tijdje leeg. De winkelstraat krijgt met de komst van een nieuwe supermarkt een verbetering. Bovendien komen er negen nieuwe woningen bij, worden er een nieuwe fietsverbinding en een beter voetpad aangelegd. Bij de aanvraag van dit bouwproject zag de gemeente de kans om enkele dingen te verbeteren voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Door enkele randvoorwaarden op te leggen aan de projectindiener blijven de kosten voor de gemeente beperkt.

Supermarkt en woningen

Eerst over het gebouw zelf: de voormalige Aldi, slagerij Vleeschmeester, de pitazaak en het huis naast het Kruidvat zijn tegen de vlakte. In de plaats komt er een Delhaizesupermarkt met daarboven negen wooneenheden, waarvan vijf appartementen en vier duplexwoningen met een gemeenschappelijke daktuin. De supermarkt zal met een oppervlakte van 1.200 m² groter zijn dan de oude Aldi. De achterliggende parking is er voor de klanten van de supermarkt en de bewoners van de nieuwe woningen, maar wordt ook verbonden met de publieke parking aan de kerk en de Belfius bank. Met negen semipublieke laadpalen wordt er gedacht aan de steeds talrijker wordende elektrische wagens. Fietsers kunnen hun stalen ros kwijt in een overdekte stalling.

Goed nieuws voor fietsers & voetgangers

Tussen de Dreef en de begraafplaats van Essen- Centrum komt er een trage verbinding van drie meter breed. Voetgangers en fietsers kunnen – zonder in conflict te komen met auto’s – tot aan het woonzorgcentrum De Bijster rijden of wandelen. Het verbindingspad wordt fysiek en visueel gescheiden van de parking door een groenstrook van 1,25 meter. Het wordt bovendien mogelijk om vanaf de parking van de nieuwe supermarkt een doorsteek te maken naar de Nieuwstraat. Je kan door de supermarkt heen wandelen zonder langs de kassa te moeten passeren. Doordat het nieuwe gebouw meer naar het oosten zal liggen, wordt het voetpad vanaf de Dreef tot aan het Kruidvat een stuk breder. Straatmeubilair en groenelementen zullen het straatbeeld een frisser uitzicht geven.

Nog verbeteringen

Gemeente Essen wil stap per stap het kernwinkelgebied opfrissen. Een deel van het voetpad in de Nieuwstraat wordt volledig vernieuwd. Ook vervangen we alle spiraalvormige fietsenstallingen door gebruiksvriendelijke beugels. Aan de voormalige fotohandel Vandekeybus vervingen we ondertussen de versleten palen en sinds 2022 investeren we extra in bloembakken en -hangers die je overal in het straatbeeld tegenkomt.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook113
Twitter
Follow Me
Tweet