Laatste nieuws:
Nieuwe sorteerregels voor gft-afval vanaf 2019

Nieuwe sorteerregels voor gft-afval vanaf 2019

Een groot deel van de Vlaamse burgers is al jarenlang vertrouwd met de selectieve inzameling van gft. Mede daardoor slaagt Vlaanderen erin om de hoeveelheid huisvuil laag te houden. De sorteerregels voor gft zijn, na al die jaren, aan herziening toe.

Waarom deze verandering?

Materialen zijn van samenstelling veranderd. Ook de inzichten in de verwerking van gft zijn veranderd. Tot op heden is dierlijk materiaal, zoals vlees- en visresten, niet toegelaten bij het gft. Uit onderzoek blijkt echter dat er geen risico’s verbonden zijn aan het inzamelen en verwerken van deze afvalstroom, zodat de inzameling van gft-afval uitgebreid kan worden met de fractie keukenafval. Dit laat toe om de sorteerregels sterk te vereenvoudigen, zodat sorteren van gft-afval nog makkelijker wordt. Opgelet: voor thuiscompostering blijven de sorteerregels ongewijzigd.

Wat verandert er aan de regels?

Vanaf januari 2019 kunnen volgende afvalstoffen extra worden toegevoegd aan het gft:
-vlees- en visresten (geen botjes of graten)
-vaste zuivelproducten (bijvoorbeeld kaas)
-eieren en eierschalen
-broodresten

Opgelet!

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer bij het gft. Papieren koffiefilters mogen wél nog bij het gft.

Verwijder fruitstickers

Fruitstickertjes horen niet bij het gft-afval, ze breken niet af en kunnen niet verwijderd worden tijdens het composteerproces. Neem het heft zelf in handen en trek ze eraf! Voor wie twijfelt wat wel en niet in de gft-bak mag, is er de gft-sorteerwijzer op www.vlaco.be.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook66
Facebook
Twitter
Visit Us