Laatste nieuws:
Nest of pest wespen, bijen of hommels
Nest of pest wespen, bijen of hommels

Nest of pest: wespen, bijen of hommels

Juli, augustus en september zijn de hoogdagen voor wespen. De insecten zijn zeker nuttig, want het zijn opruimers. Ze eten afval van groenten en fruit of karkassen van dode dieren. Toch kunnen ze ook heel wat overlast geven. Zeker als ze hun nest bouwen in, tegen of kortbij jouw woning, je tuinhuis of garage. Dan is het verdelgen van de wespen zeker aan te raden.

Zeg niet zomaar wesp tegen een bij of hommel
Wespen zijn geel/zwart of geel/bruin en hebben de bekende ‘wespentaille’. Ze zijn niet behaard, in tegenstelling tot bijen en hommels. Bijen en hommels zullen zelden of nooit zomaar steken, want dan gaan ze dood. Een wesp daarentegen steekt wel spontaan. Ze kan ook meerdere keren steken.

Ik zit met een nest, wat nu?

Wespen
Zelf nesten proberen te verwijderen of vernietigen is gevaarlijk. Neem daarom altijd contact op met de brandweer. Zij bundelen de oproepen en laten je weten wanneer ze het nest komen bestrijden. Enkel wanneer er zich een (levens)bedreigende situatie voordoet, rukt de brandweer meteen uit.

Het verwijderen van een wespennest in de woning of binnen een straal van twee meter van de woning, is gratis. Is de afstand verder dan 2 meter van de woning of bevindt het nest zich in de tuin, het tuinhuis of de garages, dan vraagt de brandweer €25,- voor het verwijderen van het nest.

Bijen of hommels
Deze insecten zijn bedreigde diersoorten. Daarom zal de brandweer ze niet bestrijden. Bijen of hommels laat je beter waar ze zijn, tenzij ze een bedreiging vormen. Zit het nest op een vervelende plaats aan jouw woning, dan contacteer je best een imker of de imkersgilde. Indien je geen imker in de buurt kent, neem dan contact op met de gemeente of brandweer voor meer info.

Meer info
Brandweer Zone Rand, post Wuustwezel
A. Blommaertstraat 3, 03 690 19 20

Bron en foto: gemeente Wuustwezel

JH

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us