Laatste nieuws:
tijdelijke huurwoningen voor oekrainers - dr j goossenaertsstraat - Essen

NCW en gemeente Essen maken 18 huurappartementen vrij voor Oekraïense vluchtelingen

In de Dr. Jef Goossenaertsstraat worden 18 appartementen bewoonbaar gemaakt zodat Oekraïense vluchtelingen tegen 1 mei hier tijdelijk kunnen wonen. Zo komen de gemeente en het Netwerk Coöperatief Wonen (NCW) tegemoet aan de oproep van de provinciegouverneur om een duurzame plek te voorzien voor deze vluchtelingen.

De appartementen in de Dr. Jef Goossenaertsstraat waren voordien eigendom van huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning en stonden al een tijdje leeg. Het NCW nam het gebouw in erfpacht van De Ideale Woning en stond op het punt om de appartementen via een solidair woonproject op de markt te brengen. In dit solidair woonproject zijn de bewoners ook aandeelhouder zodat de kosten gedrukt worden.

Uitstel infomoment op 7 april

In het gemeentemagazine van april werd dan ook aangekondigd dat er op 7 april een infomoment was waar potentiële huurders meer uitleg zouden krijgen over dit woonproject. Door de vluchtelingencrisis uit Oekraïne wordt dit infomoment uitgesteld.

Opvang op langere termijn

Alle gemeenten in Vlaanderen krijgen te maken met een instroom van Oekraïense vluchtelingen. In Essen zijn er op dit ogenblik een 100-tal ontheemden die op 35 plaatsen opvang krijgen, vaak bij gastgezinnen. Dat is een goede eerste oplossing, maar er is ook opvang op langere termijn nodig. De leegstaande appartementen van het NCW zijn dan een goede oplossing.

Uitdaging voor alle steden en gemeenten

Vanuit een scenario dat 200.000 vluchtelingen naar België zouden komen, werd bepaald dat er 120.000 voor Vlaanderen zijn, waarvan 36.000 voor de provincie Antwerpen. Elke gemeente krijgt als doel om 2% van het bevolkingsaantal op te vangen. Voor Essen gaat dit over 388 plaatsen. De gemeente bekijkt welke panden hiervoor in aanmerking komen. Met de 18 appartementen die nu vrijkomen, heeft een deel van de gevluchte gezinnen een duurzaam onderkomen. Het is onduidelijk hoeveel vluchtelingen effectief hun weg zullen vinden naar België.

Uitstel is geen afstel

Het Netwerk Coöperatief Wonen verduidelijkt dat uitstel van het solidair woonproject geen afstel betekent. Zodra de oorlog voorbij is, vervalt het statuut van tijdelijk ontheemde en is het de bedoeling dat de vluchtelingen terugkeren naar hun land. De appartementen komen terug vrij en het NCW organiseert een nieuw informatiemoment voor potentiële huurders. Het NCW wil verduidelijken dat de woningen voor de vluchtelingen niet gratis zijn. Mensen met het statuut van tijdelijk ontheemde hebben toegang tot de arbeidsmarkt en recht op een uitkering. Zij zullen net als iedereen huur betalen om hier te kunnen wonen.

Bron en foto: Gemeente Essen

Facebook163
Twitter
Follow Me
Tweet