Laatste nieuws:
Na de otter, de boommarter ©Karel De Blick
©Karel De Blick

Na de otter, de boommarter

GroenRand kiest de boommarter als nieuw symbool voor haar aloude streefdoel: met de Antitankgracht als blauwgroene ruggengraat, de verschillende waardevolle bos- en natuurgebieden in de Voorkempen met elkaar verbinden. Een nieuwe website zet de boommarter in de kijker.

Natuurverbindingen en -ontsnippering zijn essentieel om flora en fauna tegen uitsterven te behoeden. De Antitankgracht, een lange unieke strook natuur, strekt zich als een groen parelsnoer uit van Stabroek tot aan het Albertkanaal in Oelegem. De daar omheen liggende losse stukken bos en natuur via de Antitankgracht met elkaar verbinden: dat is waar de natuurvereniging GroenRand al sedert 2017 voor ijvert. Een werk van lange adem, waarbij GroenRand een beroep doet op vrijwilligers, diverse organisaties en overheidsinstanties. Sensibilisering is hierbij belangrijk om iedereen mee te krijgen.

Na de otter, de boommarter.

2021 is het “Jaar van de Otter”, zowel in België als in Nederland. Die otter had net tevoren in de Antitankgracht nog zijn schattige snoet getoond, voor het eerst in dertig jaar. Dat was geen toeval: de Vlaamse overheid en diverse organisaties spannen zich al enige tijd in voor een soortenbeschermingsprogramma voor de otter, met ingrepen rond natuurverbinding en waterkwaliteit. De terugkomst van de otter heeft dan ook een grote symbolische waarde in de natuurbescherming en -ontwikkeling. Om dat feit te vieren, ook als symbool voor het bredere kader, zagen verschillende initiatieven het licht, zoals de reizende tentoonstelling ‘Olga de Otter’, die je het geheime leven van otters in Vlaanderen liet ontdekken.

Binnenkort: een nieuwe website met nieuw symbool: de boommarter!

GroenRand kondigt met enige fierheid haar nieuwe website aan, een nieuw sensibilisatieinstrument. En tegelijk sluit GroenRand de periode met de Olga de Otter af, om nu de boommarter in de kijker te zetten: een andere diersoort die terug is van weggeweest. Door bejaging in de vorige eeuw waren deze roofdieren bijna helemaal uitgestorven. Ondertussen kunnen we spreken van een zeer traag verlopend herstel van de marterachtigen. Een middelgrote marterachtige die in bosrijke gebieden woont is de boommarter. De boommarter is qua formaat gelijk aan een huiskat maar met veel kortere poten. In de provincie Antwerpen is hij zo zeldzaam dat hij vooraan in de prioriteitenlijst van het natuurbeleid staat.

Na de otter, de boommarter ©Karel De Blick2

GroenRand schuift volgend jaar dus de boommarter naar voor als nieuw symbool. Dit prachtige dier is een van de diersoorten waar GroenRand op mikt in het ontsnipperingsplan voor haar werkgebied. Na de otter in 2021 komt er ook in 2022 een ‘tentoonstelling’, maar die reist dit keer naar uw huiskamer: inderdaad zal een nieuwe website nu het verhaal vertellen van de boommarters. Dat is om vele redenen erg boeiend, niet het minst omdat slechts weinig mensen er ooit een hebben waargenomen: het geheimzinnige dier laat zich bijna nooit zien. Daarom is er weinig bekend over de handel en wandel van dit lenige diertje.

Op de nieuwe website kom je dus tegelijk alles te weten over de doelstellingen van GroenRand én over de handel en wandel van de boommarter, met prachtige foto’s van Karel De Blick. Schrijver en grafisch tekenaar Rodrik Steverlynck stond in voor de getekende marter als header en is tevens webmaster. De website toont waarom boommarters zo vaak als verkeersslachtoffers om het leven komen.
Er bestaan oplossingen om dat te voorkomen. Die ontdek je op de nieuwe website.

Na de otter, de boommarter ©Karel De Blick
©Karel De Blick

Na de otter, de boommarter ©Karel De Blick4

Je leert ook de boommarter kennen als groot-investeerder in immobiliën! Hij bezit namelijk meestal een aantal nesten, vaak vroegere vogel- of eekhoornnesten, of boomholten op een paar meter boven de grond. De paartijd valt in juli en augustus. Hoor je dan in het bos een kattengemiauw, dat is dat waarschijnlijk geen kat maar een marter. Het vrouwtje doet het meestal met meerdere mannetjes. Na de geboorte, in april of mei, worden de kleintjes al snel behendige klimmers en springers die levendig in de bomen ronddartelen, spelen en jagen.

Boommarter in werkingsgebied GroenRand

Goed nieuws: in de bossen binnen het werkingsgebied van GroenRand en het Grenspark duikt de boommarter stilaan meer en meer op (zie nieuw overzichtskaartje).

Na de otter, de boommarter

Dat leren we uit de waarnemingen van wildcamera’s en de tellingen van de verkeersslachtoffers. het is dan ook logisch dat GroenRand de boommarter als nieuw symbool uitkiest voor het gekende streefdoel: vanuit de Antitankgracht als blauwgroene ruggengraat, de verschillende waardevolle bos- en natuurgebieden in de Voorkempen met elkaar verbinden.
Deze verbindingen moeten corridors worden voor dier- en plantensoorten, om zich tussen de grotere bossen en natuurgebieden te kunnen bewegen.

Website GroenRand
Foto’s: © Karel De Blick

DW

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook199
Twitter
Follow Me
Tweet