Laatste nieuws:
Muziektheatervoorstelling creëert ‘awareness’ rond Type 1 diabetes

Muziektheatervoorstelling creëert ‘awareness’ rond Type 1 diabetes

We willen jullie graag even op de hoogte brengen van onze muziektheatervoorstelling Type Ik. Een voorstelling voor iedereen vanaf 12 jaar die wij hebben gemaakt in samenwerking met Theaterhuis Podiumbeest. De bedoeling is om met deze voorstelling de broodnodige awareness rond Type 1 te creëren.

Wat als ‘bijzonder’ plots ‘gewoon’ wordt?

Afgelopen jaar is de hele wereld op ruwe wijze door elkaar geschud door een levensbedreigend, alles ontwrichtend virus. Met vallen en opstaan hebben we onze levens opnieuw moeten inrichten en hebben we met eigen ogen gezien wat er gebeurt als ‘gewoon’ plots ‘bijzonder’ wordt. Gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel. Maar wat als dat niet zo was? Wat als je leven van de een op de andere dag voor altijd verandert en het ‘bijzondere’ plots ‘gewoon’ wordt? Duizenden kinderen en jongeren in België en Nederland zijn gediagnosticeerd met wat voor hen “het nieuwe normaal” is … type 1 diabetes.

Hun eigen gezondheid als inzet

Type 1 diabetes is een heftige aandoening welke voor veel mensen totaal onbekend is, aangezien de heel beperkte awareness die tot op heden gecreëerd wordt. Velen weten niet dat kinderen en jongeren na de diagnose type 1 diabetes in zeer korte tijd omgeschoold worden tot dokter, verpleegkundige, diabeteseducator, diëtist, tot … het overnemen van de taken van hun eigen alvleesklier. Zij maken dagdagelijks medische beslissingen met als inzet hun eigen gezondheid.

Muziektheatervoorstelling creëert ‘awareness’ rond Type 1 diabetes3

Verkeerde adviezen

Alsof dit nog niet heftig genoeg is, stuiten veel kinderen helaas op een muur van onbegrip van klasgenootjes, vriendjes, en ja, zelfs in hun eigen omgeving. Er heerst onnodige angst bij leerkrachten en ouders van vriendjes. Steeds komen er goed bedoelde, maar verkeerde adviezen van scholen, sportverenigingen, zelfs vanuit de omgeving van de type 1 diabeet.

Verborgen problematiek zichtbaar maken

Begin 2019 sloegen DiAwareness vzw en Theaterhuis Podiumbeest de handen ineen om hier iets aan te doen. We wilden de verborgen problematiek van T1 op een toegankelijke manier zichtbaar maken, en een podium geven aan kinderen die altijd hun eigen verhaal moeten vertellen. Niet alleen om awareness te creëren, maar ook om een brug te bouwen tussen gezinnen met en gezinnen zonder diabetes. Een brug die, als het aan ons lag, zowel voor diabeten als niet diabeten herkenbaar, duidelijk en toegankelijk moest zijn.

Luisteren naar de echte verhalen

We wisten dat we dat enkel konden doen door te luisteren naar de echte verhalen van kinderen, de juiste medische informatie van specialisten te vinden en de ervaringen van ervaringsdeskundigen te delen. Na een jaar van openhartige gesprekken met jonge type 1 diabeten en hun ouders, interviews met artsen en psychologen kwamen we tot ‘Type Ik’; een muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf twaalf jaar.

Muziektheatervoorstelling creëert ‘awareness’ rond Type 1 diabetes7

Gevoelig, grappig en herkenbaar

‘Type Ik’ vertelt het verhaal van de vijftienjarige Luna en Astrid, een eeneiige tweeling die onafscheidelijk is. Wanneer hun moeder Marlies wordt uitgezonden op legermissie en vader Peter alleen met zijn dochters achterblijft, voelt Luna zich plots slechter en slechter. Na een confronterend moment, waarin Luna haar eigen lijf niet meer de baas kan, valt de diagnose: diabetes type 1. Niet alleen moet Luna haar leven opnieuw inrichten volgens de strenge medische regels van haar artsen, ze moet ook de band met haar tweelingzus en ouders opnieuw definiëren. Type Ik is een gevoelige, grappige en herkenbare voorstelling over type 1 diabetes, puberen, familie en spelen met de kaarten die je hebt gekregen.

Tickets voor de première

Op 30 en 31 oktober 2021 gaat Type Ik in première in Antwerpen. Voor tickets kan u terecht op de websites van DiAwareness vzw (https://www.type1awareness.com/) en Theaterhuis Podiumbeest (https://www.podiumbeest.org/type-ik) .

Maak kennis met de wereld van T1 diabetes

Na de première is de voorstelling beschikbaar voor boekingen en tournees in Nederland en België. Het is ons doel om zo veel mogelijk mensen te laten kennismaken met de wereld van T1 diabetes en haar lieve inwoners. Mochten we u nog niet overtuigd hebben om naar deze geweldige voorstelling te komen kijken, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden, aarzel dan niet ons te contacteren via e- mail of telefoon.

Type 1 diabetes verdient meer dan een label, het verdient een voorstelling. Tot binnenkort!

Wanneer: zaterdag 30 oktober (première), 20:00-22:00, zondag 31 oktober 13:30-16:00 en 20:00-22:00
Waar: Zaal Zirkus, Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen

Foto’s: © Imre Spoor

Imre Spoor en Inge Taeymans

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.