Laatste nieuws:
Mooimakers gedaan met zwerfvuil

Mooimakers: gedaan met zwerfvuil

Pak zwerfvuil aan en bestel educatieve pakketten en educatief materiaal om Kapellen mee proper te houden!
Dagelijks worden er helaas nog steeds enorme hoeveelheden afval zoals blikjes, sigarettenpeuken en papiertjes gewoon op straat gegooid. Het is nochtans maar een kleine moeite om dit klein afval in de vuilbak te gooien. Met de Mooimakers-campagne wil Vlaanderen de strijd aangaan tegen zwerfvuil en sluikstorten. Je hebt warschijnlijk al één van de vele affiches in het straatbeeld gezien of één van de reclamespots op de radio gehoord.

Operatie Proper is de volgende stap in de Mooimakers-campagne. Hierbij worden scholen, groepen en verenigingen beloond om het zwerfvuil in hun buurt aan te pakken. Ook de gemeente wil graag zijn steentje bijdragen en zal opruimmateriaal en educatieve pakketten ter beschikking stellen.

Inschrijven kan nog tot 30 september via www.mooimakers.be! Ook inwoners die willen helpen hun omgeving proper te houden, kunnen zich aanmelden als ‘mooimaker’ op de website van mooimakers en zullen ondersteund worden door de gemeente.

Bron en foto: gemeente Kapellen

JV

Facebook3
Facebook
Google+
Twitter
Visit Us

Lees meer:

De verlatingsangst bij de hond

De verlatingsangst bij de hond

U hebt een (nieuwe) hond geadopteerd, maar stelt vast dat hij niet verdraagt om alleen …

Monique Holleman - Opruimcoach - Opruimtips Noordernieuws.be

Zie de eettafel als een flexibele werkplek

Dit is misschien een vreemde vergelijking. Je eethoek als flexibele werkplek te zien, maar ik …

Wanneer krijg je eindelijk de huissleutel

Wanneer krijg je eindelijk de huissleutel?

Eens de verkoopsovereenkomst is getekend, kijk je uit naar de sleuteloverhandiging. Toch moet je wachten …

Eén reactie

 1. Geachte,
  Ik waardeer het werk van de vele mensen die helpen aan dergelijke opruimacties naast/in onze wegen/waterlopen. Maar, volgens mij allemaal zinloos werk omdat dit enkel een symptoombestrijding is en niet de oorzaak aanpakt.
  Vele jaren pak ik het opruimen van wegwerpblikjes en -plastiek anders aan. Op enkele korte trajecten verzamel ik alle wegwerpvuil en deponeer het om de 200-300 m op een hoop langs de
  openbare weg zodat passanten dit duidelijk zien. Foto’s nemen en opsturen naar de gemeentelijke overheden, met weghaalresultaat. Zo verzamelen we om de 2 maand tussen de 40-95 blikjes over een vast traject van 400 m en om de 4 weken 150-192 blikjes .. over een traject van 4,6 km. En dit blijft maar duren.
  Aanpak aan de bron: het invoeren van een behoorlijk hoog statiegeld (minimaal de helft van de aankoopprijs van het product) zal het enige zijn dat helpt om tot een efficiënte gedragsverandering te komen. Wie het gewenste gedrag stelt (niet weggooien) wordt beloond met ernstige terugbetaling leeggoed, wie verder het niet-gewenste gedrag stelt (weggooien) wordt niet beloond.
  Alle andere acties om het vele zwerfvuil kwijt te geraken lijkt met boter aan de galg en weggegooid geld (is ook een vorm van zwerfvuil).
  We laten ons niet in de luren leggen door de zoveelste mooimaakactie die het wegwerpen niet vermindert, maar eerder stimuleleert (“het wordt toch opgeruimd – door die naïevelingen)
  Groeten
  Jef Hoornaert-Westouter