Laatste nieuws:
Mondmaskers in verbanddoos verplicht in Duitsland

Mondmaskers in verbanddoos verplicht in Duitsland

Plan je een trip richting Duitsland? Zorg er dan voor dat je alvast twee mondmaskers in de verbanddoos in je auto hebt zitten.

De verplichte inhoud van een verbanddoos is in Duitsland sinds kort gewijzigd. Wie er rijdt met een auto, mobilhome, bestelwagen, vrachtwagen of bus moet voortaan twee chirurgische mondmaskers in de verbanddoos hebben zitten. De Duitse DIN-normering die de inhoud van de verbanddoos bepaalt, werd aangepast naar aanleiding van de coronapandemie. Het Deutsche Institut für Normung (DIN) volgt daarmee de aanbevelingen van medische experten die stellen dat personen die hulp bieden bij een verkeersongeval extra beschermd moeten worden.

Mondmaskers erin, verbanddoek eruit

De vernieuwde DIN13164-norm stelt dat de verbanddoos twee mondmaskers moet bevatten. Of dit klassieke mondmaskers dan wel de meer beschermende FFP2-maskers moeten zijn, wordt niet gespecifieerd. Eerder was dat wel gesuggereerd, waardoor er nu verbanddozen op de markt zijn met beide varianten. Goed om weten: volgens de geactualiseerde DIN13164-norm mag het verbanddoek van 40x60cm uit de verbanddoos worden verwijderd, net zoals één driehoeksverband.

Nog geen boetes

Omdat de DIN13164-norm ook in heel wat andere Europese landen – waaronder België, Nederland en Oostenrijk – wordt gehanteerd voor de samenstelling van de verbanddoos, mag worden verwacht dat de wijzigingen op termijn veralgemeend worden al geldt tot op heden de nieuwe norm alleen in Duitsland. De nieuwe normering is al ingegaan, maar de aanpassing van de Straßenverkehrszulassungsordnung (StVZO), te vergelijken met onze wegcode, is nog niet gebeurd. Dat volgt in de loop van het jaar. Tot die tijd kun je dan ook geen boete krijgen als de mondmaskers niet in je verbanddoos zitten.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook1.1k
Twitter
Follow Me
Tweet