Laatste nieuws:
Mondmasker met venster voor mensen met gehoorproblemen

Mondmasker met venster voor mensen met gehoorproblemen

Marc Scheepers (Vlaams Belang) en Annemie Baeyaert (N-VA/PLE) dienden het voorstel in om mondmaskers met venster aan te kopen, voor mensen met gehoorproblemen.

Nadelen aan mondmasker met venster

Op het voorstel van Marc Scheepers en Annemie Baeyaert werd positief gereageerd. ”Er is geen communicatieprobleem bij de gemeentelijke openbare diensten, omdat zij werken met afstandslijnen en een plexischerm”, zegt Brigitte Van Aert (CD&V). “Zo hebben de medewerkers de mogelijkheid om mensen te woord te staan, zonder mondneusmasker. Ook het babbelpunt heeft een plexischerm, zodat men daarachter het mondneusmasker kan laten zakken en zo de volledige mimiek en mondbeeld tonen bij het babbelen. Navraag bij verschillende experten leerde, dat er nadelen verbonden zijn aan mondmaskers met een venster. Bijvoorbeeld aandampen van het venster, weinig doorlatend en het plastiek venster craqueleert bij het wassen. ‘Doof Vlaanderen’ adviseert transparante maskers ( clear masks ), want die hebben niet de nadelen die stoffen mondneusmaskers met een venster wel hebben. Lees hier hun standpunt over transparante mondmaskers

Transparante maskers inzetten waar nodig

“Belangrijk om te weten is, dat het ministerieel besluit speciaal is aangepast om liplezen mogelijk te maken. Het mondmasker mag tijdelijk afgezet worden bij een afstand van anderhalve meter, om het liplezen voor mensen met een gehoorverlies mogelijk te maken. Bovendien zijn er ook speciale apps, die spraak onmiddellijk omzetten naar tekst. Deze zijn gratis te downloaden, bij bijvoorbeeld Live transcriptie & Geluidsmeldingen, AVA en Speaksee. Alle tips en tricks voor doven en slechthorenden, zullen we communiceren naar onze inwoners. De gemeente koopt, afhankelijk van de vraag/nood, transparante of andere maskers aan en zullen deze verdelen en inzetten waar nodig”

Foto: CD&V

BVA

Facebook25
Facebook
Twitter