Moet u een Bpost pakket ontvangen

Moet u een Bpost pakket ontvangen?

De laatste tijd komen er e-mail- en SMS-berichten binnen, die melden dat Bpost een pakket voor u in het sorteercentrum heeft klaar liggen. U dient enkel nog de verzendkosten te betalen.

Verzendkosten betalen

Tegenwoordig kopen we meer en meer online waardoor er wel eens een pakket zou kunnen klaar liggen. U klikt op de link en komt op een website waar het Bpost logo op staat, alsook in het Nederlands dat u nog enkel de verzendkosten moet betalen en morgen het pakket al in uw bezit hebt. De kosten bedragen slechts €5,70. Er is geen tijdsdruk. Toch voelt u de drang om er snel op in te gaan, want wie wil zijn/haar pakket niet graag snel in huis? Laat u echter niet opjagen, geef jezelf tijd om na te denken en uit te zoeken of je wel degelijk een postpakket moet ontvangen.

Geld van de rekening verdwenen

Echter, zodra u uw bankgegevens achterlaat, hebben de cybercriminelen toegang tot uw bankrekening. Ze kunnen uw rekening gebruiken om gelden op toe te laten komen van andere slachtoffers en geld afhalen en overschrijven naar andere rekeningen, die zij onder controle hebben. U merkt het niet meteen op, tot de dag nadien dat u nog steeds geen pakket hebt ontvangen. En dan merkt u dat het te laat is en gelden van uw rekening zijn verdwenen.

Moet u een Bpost pakket ontvangen2

Dien klacht in!

Indien u toch betaald hebt, raden wij u aan om klacht in te dienen bij de politie. Neem een afdruk van zowel de e-mail of sms, als de website (inclusief adresbalk) mee. Verwijder de e-mail of het SMS-bericht nog niet meteen: bij uw aangifte zal u een e-mailadres ontvangen waarop u de e-mail kan doorsturen. Ook vragen wij vaak om de “e-mailheaders” te kunnen bekomen: dit is een stukje dat aan elk e-mailbericht gekoppeld is, maar vaak niet zichtbaar voor de gebruiker. In de e-mailheader is terug te vinden welke weg een e-mailbericht heeft afgelegd. Deze kan dus nuttige informatie bevatten die het voor de politiediensten mogelijk maakt om verder te onderzoeken. Hoe u de e-mailheader zichtbaar maakt, kan u lezen op onze website https://www.pzgrens.be/sites/default/files/Emailheaders.pdf of vraag een vriend of kennis ter hulp. Nadat u over de e-mailheader beschikt, kan u deze in een e-mail plakken en eveneens overmaken aan de politiediensten na aangifte.

Ook uw bankafschriften waarop de frauduleuze betalingen zichtbaar zijn, zijn belangrijk. Neem deze zeker ook mee wanneer u aangifte gaat doen bij de politiediensten.

Laat je niet vangen, wees steeds alert en hou het hoofd koel!

Bron: PZ Grens
Afbeeldingen: PZ Grens, Pixabay

Facebook155
Facebook
Twitter
Visit Us