Laatste nieuws:
Mickhoeve, oudste boerderij van Brasschaat opent deuren

Mickhoeve, oudste boerderij van Brasschaat opent deuren

Op het terrein van De Mick aan de Papedreef in Brasschaat, diep verscholen in de bossen, ligt een plek waar reeds 100 jaar ‘zorg voor mensen’ centraal staat. Vandaag bestaat De Mick uit een woonzorgcentrum, een voorziening voor mensen met niet aangeboren hersenletsel ‘De Vrije Vlinder’ en ‘Buurderij De Micke’. Op het terrein zijn ook nog een aantal andere zorginstellingen actief. De Mick werd in 1922 gebouwd als sanatorium voor tbc-patiënten die er tijdelijk verbleven om te herstellen in de zuurstofrijke boslucht. Met de loop deze jaren verschoof de focus van het buitengebeuren zich meer en meer naar zorg binnen de muren van de gebouwen. Ondertussen is iedereen overtuigd dat natuurbeleving bijdraagt bij tot het algemeen welzijn van mensen.

Mickhoeve, oudste boerderij van Brasschaat opent deuren1

Natuur meer laten aansluiten bij omgeving

In nauwe samenwerking tussen De Mick en Regionaal Landschap De Voorkempen kwam het plan tot stand om de natuur terug meer te laten aansluiten bij de omgeving. Er werden duizenden struiken en twintig nieuwe bomen aangeplant om de natuur in al zijn harmonie te herstellen. De aanleg van een dwaaltuin binnen de afdeling Antigoon, waar mensen met dementie verblijven, moet ook hen de kans geven om ten volle te genieten van de kleuren en de geuren die in de natuur te vinden zijn. Daarnaast kreeg ook de oude oefentuin uit de jaren ’70 een nieuw leven. In die tuin kunnen revaliderende patiënten onder begeleiding van hun therapeuten opnieuw een stapje in de natuur zetten. Zo krijgt iedereen die minder mobiel is de mogelijkheid om te bewegen in de natuur. Aan die oefentuin werd recent ook een avontuurlijke speelzone toegevoegd. Zo kunnen kinderen die op bezoek komen in het zorgcentrum naar hartenlust ravotten.

Mickhoeve, oudste boerderij van Brasschaat opent deuren2

Het Agentschap Natuur en Bos en provincie Antwerpen, dat met het project ‘Natuur in je buurt’ subsidieerde de opsmuk van de groenzone rond de hoeve.

Mickhoeve, oudste boerderij van Brasschaat opent deuren3

Oude Mickhoeve wordt ontmoetingsplaats

Op het domein van De Mick staat de oudste hoeve van Brasschaat. Deze werd in 1280 gebouwd, was tot de jaren zestig bewoond en tot 2015 gepacht. Na een leegstand van 60 jaar werd het initiatief genomen om de hoeve in stand te houden en een nieuwe bestemming te geven als ontmoetingsplaats. Zo werd binnenin een heus museum uitgebouwd, waarin iedereen die het wil kan kennismaken met het oude boerenleven. Scholen kunnen een leerrijke rondleiding krijgen en meer vernemen van het leven van onze voorouders. Daarnaast zorgt de recent aangelegde boerentuin en boomgaard er voor dat erfgoed en natuurbeleving gekoppeld worden aan elkaar. Op het erf werd een leuk terras aangelegd waar plek is voor een zomerbar. In de stallen van de Mickhoeve is plaats voor een aantal neerhofdieren, die mee verzorgd worden door residenten uit de zorginstellingen uit de omgeving. Op die manier wordt de oude boerderij meer een meer een zorgboerderij.

Mickhoeve, oudste boerderij van Brasschaat opent deuren4

Komen kijken

Tijdens het erfgoedweekend, op zaterdag 22 en zondag 23 april kan iedereen die wil een kijkje nemen in De Mickhoeve tussen 13 en 18 uur. Info op www.erfgoeddagkempen.be
De gemeente Brasschaat zet nog ook nog andere ‘beestige plekken centraal tijdens dit weekend. Op www.brasschaat.be/vrijetijd/cultuur/erfgoeddag2023 vind je een overzicht en een uitgestippelde fietstocht.

Mickhoeve, oudste boerderij van Brasschaat opent deuren5

MLH

Foto’s: © MLH

Facebook194
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen