Laatste nieuws:
Meer gemeentelijke boetes op komst

Meer gemeentelijke boetes op komst

Het reglement voor de Gemeentelijke Administratieve Sancties, beter bekend als GAS-boetes, werd aangepast. Zo kan ook het bezit van vuurwerk bestraft worden, het niet respecteren van wegbermen of misbruik van lachgas.

Vuurwerk, vervuiling en incomplete informatie

Wie in Essen betrapt wordt met vuurwerk zonder toelating om dat nadien ook te gebruiken, kan voortaan een GAS-boete krijgen. Op die manier moet vooral het bezit van knalvuurwerk ontraden worden. Tot nu toe kon dat alleen aangepakt worden als iemand op heterdaad werd betrapt bij het afsteken, maar dat is vaak niet eenvoudig. Ook wie bermen vervuilt, er putten in maakt of op een andere manier bewerkt kan daarvoor een boete oplopen. Bezit van meer lachgas dan nodig is in de keuken kan eveneens worden aangepakt. Ook wie een advertentie plaatst om een woning te verhuren zonder daarbij een prijs te vermelden, loopt het risico op een boete.

Grondige screening van het reglement

In de gemeenteraad wees de burgemeester erop dat de nieuwe bepalingen het reglement niet doorzichtiger maken en dat het reglement eens grondig gescreend moet worden. Hij vroeg wel om de nieuwe bepalingen goed te keuren. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) beaamde dat het reglement inderdaad ingewikkeld is geworden en maakte zich zorgen over bepalingen, die niet kunnen worden gehandhaafd. Hij vroeg om te concentreren op zaken die echte overlast veroorzaken en op het bermbeheer. Eerder tijdens de raad werd immers het nieuwe bermbeheersplan goedgekeurd, dat door iedereen enthousiast werd onthaald. Daarom is het volgens Vandekeybus belangrijk om te zorgen dat het plan niet wordt ondergraven, wanneer bermen worden vernield. Daarmee bleek de burgemeester het eens, die er nog wel op wees dat de eerste stap natuurlijk preventie moet zijn.

Bron: N-VA/PLE
Foto: Noordernieuws.be

Facebook35
Facebook
Twitter