Marterschade aan auto’s blijft toenemen

Marterschade aan auto’s blijft toenemen

Knagende marters veroorzaken steeds vaker schade aan auto’s. VAB kreeg vorig jaar 7 procent meer oproepen voor marterschade. Ook de kosten voor reparaties stijgen sterk.

Ook in 2021 hebben marters er vrolijk op los geknabbeld. In 2020 zag VAB al een sterke stijging in het aantal gevallen van marterschade aan wagens en vorig jaar kwam daar nog eens 7 procent bovenop. Pechgevallen veroorzaakt door steenmarters komen steeds vaker meer verspreid over het hele jaar voor, terwijl dat vroeger vooral in het voor- en najaar was. Het is dus duidelijk een toenemend fenomeen dat zich niet meer beperkt tot bepaalde periodes. VAB-Pechbijstand ziet het aantal gevallen van marterschade elk jaar toenemen. Sinds 2016 is het aantal pechgevallen meer dan verdrievoudigd.

Hogere kosten

Ook de schadekost loopt verder op. Vooral bij elektrische voertuigen laat zich dat merken. De kost van marterschade bedraagt soms meer dan 3.000 euro als bijvoorbeeld de hoogvoltkabel van een hybride wagen doorgeknaagd wordt. De prijs van de installatie van een marterverjager (€339,-) wordt dan echt wel het overwegen waard als je in een risicogebied woont. In dit geval zijn dat specifieke delen van Wallonië, Limburg of Vlaams-Brabant, en sinds dit jaar ook Antwerpen, waar VAB een stijging van 52 procent optekent. De verdeling van de meldingen van marterschade ziet er als volgt uit:
–Wallonië: 51%
-Vlaams-Brabant: 15%
-Limburg: 14%
-Brussel: 10%
-Antwerpen: 7%

5 tips om je auto te beschermen tegen steenmarters

1. Parkeer in een garage
Parkeer je auto indien mogelijk in een goed afgesloten garage. Heeft je garage geen gaten groter dan 4 cm? Dan kan de steenmarter er niet in.

2. Maak het motorcompartiment schoon
Als je vermoedt dat er een steenmarter in (de buurt van) je auto is geweest (door bv. haren, pootafdrukken of uitwerpselen), dan maak je de motorruimte het best grondig schoon. Zo spoel je alle geuren weg en voorkom je dat een andere marter de behoefte krijgt om zijn territorium af te bakenen onder jouw motorkap.

3. Scherm de motorruimte mechanisch af
Voorkom dat de steenmarter in de motorruimte geraakt door de toegangen te laten afsluiten (bv. met een draadrooster) of laat de kwetsbare kabels en leidingen met stevige kabelgoten of -hulzen beschermen. Sommige automerken hebben speciale marterkits ontwikkeld die de auto ontoegankelijk maken. Je kunt online eveneens buisbescherming kopen, maar let op: voor sommige kabels heb je een hittebestendige kabelgoot nodig. Informeer dus steeds eerst bij je garagist vooraleer je er zelf aan begint.

4. Scherm de motorruimte elektrisch af
Je kunt een stroomstootapparaatje (laten) installeren in de motorruimte, waardoor de steenmarter een lichte elektrische schok voelt wanneer hij in de motorruimte kruipt. Om problemen met de garantie te voorkomen, moet je het laten installeren door een professionele automonteur. Je vindt deze apparaatjes in alle prijsklassen (tussen € 25 en € 200).

5. Installeer een marterverschrikker met ultrasoon geluid
Steenmarters hebben een hekel aan een hoog piepend geluid. Apparaatjes die een dergelijk geluid maken kun je ook onder of in de motor kleven of bevestigen, maar let wel op dat je het niet aanbrengt op onderdelen die warm worden. Zo’n apparaatje kost ongeveer €50,-.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook48
Twitter
Follow Me
Tweet