Laatste nieuws:
Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen?

Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.

Het politiereglement

Maar als je de werken helemaal zelf uitvoert, dan is er (bijna) niets of niemand die je tegenhoudt. Metselen, elektriciteit leggen, pleisteren, … in principe kan het allemaal. Maar voor de zekerheid lees je toch best even het politiereglement van je gemeente na vóór je je machines bovenhaalt, want op sommige plaatsen mag je op zondag geen lawaai maken. Als het politiereglement je verbiedt om lawaai te maken op zon- en feestdagen, dan is de kans heel groot dat je geen drilboren, cementmolens, elektrische zagen, of eender welke machine die veel lawaai maakt, mag gebruiken. De reden? De omwonenden hebben recht op rust. Dat is ook de reden waarom je in heel wat steden en gemeenten geen gras mag maaien op zondag.

Kleine klusjes

Het is geen slecht idee om de zware werken op zaterdag of in de week te plannen, en de kleinere en minder lawaaierige klusjes op zon- en feestdagen. Denk maar aan bakstenen klaarleggen, pleisteren, de tuin opruimen, … Dat zijn vaak klusjes waar niemand echt wakker van ligt.

Goede buren, goede vrienden

Stel dat het politiereglement je niet verbiedt om op zon- en feestdagen lawaai te maken, dan is het zeker ook geen slecht idee om even met je buren te praten. Om te voorkomen dat ze toch de politie op je af sturen, maar vooral om de goede vrede te bewaren. Want vergeet niet: goede buren zijn goede vrienden. Hebben ze bijvoorbeeld een feestje gepland op zondag? Dan is het niet echt gezellig om luid te moeten praten om boven de slijpschijven en drilboren uit te komen. Of zijn je buren net mama en papa geworden? Dan hebben zij én hun kersverse baby hun slaap nodig. Misschien kunnen jullie samen afspreken om tussen bepaalde uren stil te zijn?

Bron: Zimmo.be
Bron: PxHere

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet