Of je nu je grasmaaier, tuinstoelen, tomatenplantjes of je wagen kwijt moet, extra opbergruimte is altijd mooi meegenomen! Misschien denk je na over een mooi tuinhuis, vrijstaande carport/garage, terrasoverkapping, serre, dierenhok of waarom ook niet, een poolhouse in je tuin. Mag je die dan zomaar plaatsen of moet je een bouwvergunning aanvragen? Raar maar waar, in bepaalde gevallen heb je er in Vlaanderen geen nodig! Wij laten er geen gras over groeien en lijsten op aan welke voorwaarden jouw losstaande constructie moet voldoen.
Waar mag je tuinhuis staan?
Zoals altijd: meten is weten! Binnen een straal van 30 meter van je woning kan je nieuwe tuinhuis gebouwd worden. En, zodat je buren niet denken dat het gras nog groener aan jouw kant is … moet je in je zijtuin 3 meter van de perceelgrens blijven en in je achtertuin 1 meter. Is er een bestaande scheidingsmuur op die grens, dan mag je lekker daartegen bouwen.
Hoe groot mag het zijn?
Dat hangt ervan af. In totaal mag je maximaal 40 m² aan losstaande bijgebouwen in je tuin hebben staan. Heb je dus al een tuinhuis en wil je graag nog een serre voor je groentjes van eigen kweek? Dan moet je zorgen dat je niet over dat maximum gaat. Liever wel een grotere oppervlakte? Dan komt die stedenbouwkundige vergunning aanvragen toch op je to-dolijstje.
Hoe hoog mag het zijn?
Het hoogste punt van je nieuwe bijgebouw mag maximaal 3,5 meter hoog zijn. Geen probleem voor de meeste tuinhuisjes. Én een goede hoogte voor een carport waar een gemiddelde mobilhome, camper van of caravan onder past. Ideaal dus!
Mag je erin wonen?
Wil je aan de vergunningsplicht ontsnappen, dan mag je nieuwe optrekje geen woonfunctie hebben. Het mag enkel dienen voor onderhoud (een tuinhuisje bijvoorbeeld), ontspanning (denk maar aan een poolhouse) of opslag (zoals een garage). Een tiny house of atelier in je achtertuin vallen daar niet onder. Daarvoor moet je wel een vergunning aanvragen.
Heb je een architect nodig?
Voor een bijgebouwtje zonder vergunningsplicht hoef je geen architect in te schakelen. Je mag dus naar hartelust zelf de Bob de Bouwer in je naar bovenhalen of de plaatsing overlaten aan een firma. Voor werken waarbij er problemen met de constructie of stabiliteit van een gebouw kunnen optreden, heb je wel een architect nodig. Safety first!
Heb je een vergunning van de gemeente nodig?
Hoewel Vlaanderen zegt van niet, kan het zijn dat je toch een vergunning moet aanvragen. Lokaal zijn er immers ook regels. Informeer dus bij je gemeente of je plan in goede aarde valt. Extra addertje onder het gras: ligt je grondstuk in een ruimtelijk kwetsbaar gebied (zoals een bos of natuurgebied)? Dan kan je die vrijstelling misschien wel aan je neus voorbij zien gaan.
Wil je geen luchtkasteel bouwen, maar wel een leuk tuinhuis? Check dan ook even https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/losstaande-bijgebouwen voor meer info.
Bron: Zimmo.be
Foto: Pxhere