Laatste nieuws:
Wat mag mijn hond niet eten

Wat mag mijn hond niet eten?

Veel producten die mensen graag eten, zijn helemaal niet goed voor honden. Let dus goed op dat jouw hond de volgende voedingsmiddelen niet binnenkrijgt.

Chocolade
Rond Sinterklaas, Kerstmis en Pasen krijgen honden het vaak voor elkaar chocolade te stelen. Vooral pure chocolade kan snel vergiftiging veroorzaken, meestal in de vorm van hartritmestoornissen. Honden kunnen hieraan doodgaan. Lees meer hierover in het artikel ‘Het gevaar van chocolade’.

Avocado
Het eten van avocado (schil, pit en vruchtvlees) kan bij honden braken, diarree, buikpijn en alvleesklierontsteking veroorzaken. De pit kan bovendien opstopping geven. De mate van vergiftiging verschilt van hond tot hond.

Uien, sjalot, knoflook, prei en bieslook
Zowel rauw als bewerkt zijn deze groentesoorten giftig. Per oogst kan de giftigheid verschillen. Als honden deze groenten eten kunnen ze bloedarmoede krijgen door het acuut stukgaan van de rode bloedcellen. Honden worden dan sloom en bleek, krijgen een snelle ademhaling en hartslag en kunnen toevallen krijgen. Soms heeft de hond ook last van diarree of braken.

Druiven, rozijnen en krenten
De mate van vergiftiging bij het eten van druiven, rozijnen en krenten wisselt per hond. Klachten starten zes tot vierentwintig uur na het eten ervan. De voedingsmiddelen zijn zeer schadelijk voor de nieren en kunnen nierfalen geven. De prognose hiervan is erg slecht: acuut nierfalen geeft sloomheid, slechte eetlust, braken, diarree, meer plassen of stoppen met plassen en uiteindelijk zelfs sterfte.

Macadamianoten
Bij kleine hondjes kan één macadamianoot al voldoende zijn om vergiftigingsverschijnselen op te roepen tot vierentwintig uur na inname. De verschijnselen zijn spierzwakte en trillen, liggen, stijfheid, gewrichtspijn, braken, diarree, bleke slijmvliezen en een verhoogde lichaamstemperatuur.

Onverhit vlees
Orgaanvlees en rauw vlees kunnen allerlei ziekteverwekkers bevatten: parasieten (toxoplasma, neospora), virussen (pseudorabiës) en bacteriën (salmonella, E. coli). Door het vlees te bevriezen en te verhitten worden de meeste ziekteverwekkers gedood.

Xylitol
De zoetstof xylitol (E967)vind je vaak terug in lightproducten voor mensen. Bij de hond geeft opname van kleine hoeveelheden xylitol al te lage bloedsuikerspiegels, bij grotere hoeveelheden treedt er acuut leverfalen op. Dit kan uiteindelijk leiden tot de dood. Lees meer hierover in het artikel ‘Is xylitol dodelijk voor honden?

Advies bij het vermoeden van een vergiftiging
-Neem direct contact op met een dierenarts.
-Heb je een verpakking van het product dat de hond heeft binnengekregen, neem deze dan mee naar de dierenarts.
-Laat de hond niet braken met zout. Ook zout is giftig.

Bron en foto: RashondenWijzer.nl

JH

Facebook13
Facebook
Twitter
Visit Us