Laatste nieuws:
Lichten uit in Kapellen

Lichten uit in Kapellen

Naar jaarlijkse gewoonte dooft Kapellen ter gelegenheid van ‘Nacht van de Duisternis’ op zaterdag 8 oktober de klemtoonverlichting van alle monumenten. Maar anders dan andere jaren heeft het schepencollege nu beslist om deze klemtoonverlichting daarna ook gedoofd te laten. Daardoor zullen het Gemeentehuis Beukenhof, het Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen, ’t Oud-Gemeentehuis, de Sint-Jacobuskerk (Centrum) en de Sint-Jozefkerk (Hoogboom) niet meer feeëriek verlicht worden.

De prognoses van het Vlaamse Energiebedrijf (VEB), de gemeentelijke energieleverancier, zijn niet mals. De gemeente Kapellen moet voor energie dit jaar maar liefst 1,2 miljoen euro méér betalen dan de voorbije jaren. In 2023 houden de ramingen het zelfs op 1,5 à 1,6 miljoen euro extra. Die berekeningen maakte het VEB op basis van het verbruik doorheen de jaren in de diverse gebouwen en op andere locaties van het gemeentebestuur.

Andere maatregelen

Enkele jaren geleden zette de gemeente al een eerste grote stap door de openbare verlichting te doven tussen 23.00 en 6.00 uur. Maar nu dringen andere maatregelen zich op. Daarom komt er in december en januari geen ijspiste op het Dorpsplein. De feestverlichting in de straten tijdens de eindejaarsperiode komt er wel, maar beperkter dan vorige jaren. De digitale infoschermen die her en der in de gemeente opgesteld staan, worden uitgeschakeld tussen 22.00 ’s avonds en 7.00 uur ‘s morgens.

Temperatuur

De algemene temperatuur in de openbare gebouwen en het zwembad wordt verlaagd naar 19 graden. De temperatuur van het zwembadwater blijft echter ongewijzigd. De gemeente bekijkt de komende periode waar en hoe er nog meer bespaard kan worden op verwarming, verlichting en andere energievreters. Met deze acties wil het gemeentebestuur alvast het goede voorbeeld geven en alle Kapellenaren en ondernemers aanmoedigen om lichten die onnodig ’s nachts blijven branden, ook te doven.

Foto: Pixabay

MLH

Facebook13
Twitter
Follow Me
Tweet