Laatste nieuws:
Lezing over Oekraïne door historicus Jean Charles Mattheessens

Lezing over Oekraïne door historicus Jean Charles Mattheessens

In oktober 2018 was journalist Bert De Craene bij ons te gast met een lezing over Poetin. Heel wat zaken die toen aangekaart werden, zijn vandaag realiteit geworden. Dagelijks berichten kranten en televisie over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De economische gevolgen voelen we in onze portemonnee en in Essen vinden Oekraïense vluchtelingen onderdak.

Om de huidige oorlog in Oekraïne te begrijpen moet men de laatste eeuwen geschiedenis van die streek bekijken, niet alleen de periode na WOII.

Jean Charles Mattheessens

Wie kan ons dat beter uitleggen dan Jean Charles Mattheessens, tot voor kort leraar geschiedenis op het College? We vonden hem bereid om op een aantrekkelijke manier de historische achtergrond van de oorlog te schetsen. Hij wil ook stilstaan bij enkele aspecten die de pers niet halen: de geopolitiek van en achter het conflict, de energievoorziening, de verhouding met Iran, het bezoek van Biden aan het Midden Oosten deze zomer, de graanvoorziening van de wereld en de rol van Rusland en Oekraïne daarbij en tenslotte het ‘Can’t win, can’t leave, can’t stay” gegeven na zes maanden oorlog.

Geen onbekende

De spreker is geen onbekende voor het Davidsfonds. Hij wist ons enkele jaren geleden te boeien met een lezing over de aanleiding en oorzaak van de WOI. Ook zijn rijk geïllustreerde uiteenzetting over de opera Don Giovanni van Mozart roept prettige herinneringen op.

Wanneer: zaterdag 12 november, 14:00
Waar: Grote zaal van ’t Gasthuis, Nollekensstraat 5, Essen
Inkom: €8,- euro, leden Davidsfonds €6,-. Graag vooraf storten op rekeningnummer: BE04 0680 7331 3031 van het Davidsfonds Essen.

Foto: Pixabay

Facebook11
Twitter
Follow Me
Tweet