Laatste nieuws:
lezing-jheronimus-bosch-door-erik-de-bruyn

Lezing “Jheronimus Bosch” door Erik De Bruyn

Vijfhonderd jaar geleden overleed Jheronimus Bosch in ’s-Hertogenbosch. Na vijf eeuwen blijven de werken van deze schilder, die een meester was in het uitbeelden van duivels en van de menselijke dwaasheid, de moderne toeschouwer intrigeren. De symboliek in zijn werken plaatst ons meer dan eens voor een raadsel. De symboliek in zijn werken plaatst ons meer dan eens voor een raadsel. Van het wereldberoemde drieluik “Tuin der Lusten” is zelfs nog nooit een bevredigende en algemeen aanvaarde totaalverklaring gegeven. Volgens Eric De Bruyn is Bosch echter minder raadselachtig dan sommige auteurs willen doen uitschijnen. Indien men zich grondig vertrouwd maakt met de laatmiddeleeuwse kunst, literatuur en cultuur van de toenmalige Lage Landen, dan komt men tot de vaststelling dat Bosch vaak dingen schilderde die rond 1500 tot de cultuurbagage behoorden van de gemiddelde intellectueel. Zij het wellicht met wat meer fantasie in de vormgeving. Wil men Bosch correct begrijpen, dan moet men dus laatmiddeleeuwer worden!

Eric De Bruyn (°1955) studeerde Germaanse Filologie aan de UA en specialiseerde zich daarna in de medio neerlandistiek. In 2000 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Brussel op een proefschrift over de Hooiwagen-triptiek en de Rotterdamse Marskramer-tondo, twee werken van Jheronimus Bosch. Dit proefschrift werd in 2001 gepubliceerd onder de titel “De vergeten beeldentaal van Jheronimus Bosch”.
37 jaar lang was Eric De Bruyn docent Nederlands-Engels aan het Groenendaal- college te Merksem en sinds 2015 is hij met pensioen. Momenteel werkt hij aan monografieën over Antonius-triptiek (Lissabon) en Tuin der Lusten-triptiek (Madrid). Eric De Bruyn is lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch.

Waar: Donderdag 24 november om 20.00 u. in G.C. De Oude Pastorij
Inkom: 7 euro, leden Davidsfonds: 5 euro

Bron en foto: VVV Essen

JV

Facebook3
Facebook
Twitter
Visit Us