Laatste nieuws:
Let op als je deze souvenirs meeneemt kon je wel eens problemen krijgen!

Let op: als je deze souvenirs meeneemt kon je wel eens problemen krijgen!

Vorige week was het weer raak. Een Nederlands stel dacht doodleuk een tand van een nijlpaard mee te nemen en werd later bij de douane aangehouden. Wat blijkt? Een nijlpaardtand is óók van ivoor. En ivoor het land uit ‘smokkelen’ is ten strengste verboden. Weet jij eigenlijk wel welk aandenken wél en niet mee mag?

1. Schildpadproducten
De schildpad is leuker om levend naar te kijken dan dood en dat zou ook zo moeten blijven. Jammer genoeg zijn er gewoon landen die ‘leuke’ souvenirs maken van het prachtige schild van bijvoorbeeld de bedreigde karetschildpad. Let dus op als je bijvoorbeeld denkt een bijzondere armband, sieradendoos of asbak te kopen met een schildpadpatroon. Bij de douane pikken ze je er gegarandeerd tussenuit.

2. Schelpen
Je zou denken dat schelpen best onschuldig zijn om mee te nemen naar je thuisland. Wat kunnen een paar schelpjes nou voor kwaad? De meeste schelpen kunnen ook daadwerkelijk geen kwaad, maar als je een verzamelaar bent en graag de doopvontschelp wilt hebben, dan is het een ander verhaal. Deze schelpen mogen alleen in beperkte aantallen meegenomen worden. Check ook altijd of ze überhaupt wel door de douane komen op de plaats van bestemming, want Nederland of België kunnen het oké vinden maar een ander land niet.

3. Cactus
Cactussen zijn helemaal hip en zijn bijna niet weg te denken uit de hedendaagse huiskamer. Maar eentje meenemen uit het buitenland is not done. Het valt onder exotische planten – net zoals bijvoorbeeld een orchidee – en daar is de douane niet echt van gediend. Blijf cactussen dus vooral thuis kopen.

4. Zand
Altijd al een potje zand van het Turkse strand willen meenemen? Helaas is ook dat niet toegestaan. Voor veel gebieden geldt een invoergebied, dus kan je het risico beter niet nemen. De regels worden steeds strenger.

5. Dierlijke producten
De struigvogel is niet beschermd in Zuid-Afrika. En tóch mag je geen struisvogelvlees importeren naar Nederland. Voor dierlijke producten gelden hele strenge regels. Voor sommige heb je zelfs een gezondheidsverklaring nodig.

Bron en foto’s: Columbus Magazine

JH

Facebook12
Facebook
Twitter
Visit Us