Laatste nieuws:
Landschapsbiografie neemt verleden en heden van Kalmthoutse Heide en omstreken als natuurgebied onder de loep

Landschapsbiografie neemt verleden en heden van Kalmthoutse Heide en omstreken als natuurgebied onder de loep

Samen met Bureau Strootman werkte Grenspark Kalmthoutse Heide de landschapsbiografie uit van de Kalmthoutse Heide en omstreken. Dit inspirerende document neemt de cultuurhistorische en landschaps-ecologische waarden en troeven van het gebied onder de loep. Het resultaat mag er zijn! Een boek van 170 pagina’s dat je mee op reis neemt doorheen de verschillende tijdlagen die het gebied hebben getekend en gevormd.

De landschapsbiografie beschrijft de ontstaansgeschiedenis van het landschap. Het vertelt over de vorming van de natuurlijke ondergrond, maar ook hoe de mens het landschap cultiveerde en naar zijn hand zette gedurende de afgelopen paar duizend jaar. Het document helpt iedereen die professioneel of uit interesse betrokken is bij het landschap; bewoners, maar ook boeren, natuurbeheerders, ontwerpers en beleidsmakers, om het landschappelijk erfgoed te begrijpen en (beter) te benutten. Grenspark Kalmthoutse Heide gebruikt dit werkstuk als basis voor verdere visievorming als kandidaat Nationaal Park Vlaanderen en om te streven naar de Nieuwe Standaard Nationale Parken in Nederland. Hiervoor loopt met verschillende belanghebbenden een Masterplan proces dat in principe uitmondt in een kandidatuur als Nationaal Park Vlaanderen in mei 2023.

Shera van den Wittenboer (Bureau Strootman) over de landschapsbiografie

Voor Shera, landschapshistoricus en auteur van de landschapsbiografie, is het de invloed van grenzen die het gebied zo uniek en interessant maakt: “De landsgrens is meermaals het toneel geweest van veldslagen en daar zie je de sporen nog van in het landschap. De grens die werd getrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog met de dodendraad leeft vooral voort als immaterieel erfgoed, in herinneringen. Maar het gebied vormt ook de grens tussen de Kempen, een zandlandschap, en de Scheldevallei, met vruchtbare kleigronden. Je vindt er daardoor heel veel verschillende landschappen en natuurgebieden vlak na elkaar, elk met eigen erfgoedwaarden.”

Wat haar het meest heeft verrast in het landschap?

Shera: “Het watersysteem van de Brabantse Wal en Kempense microcuesta is heel complex. Op sommige plekken zit een lemige, kleiige laag in de ondiepe ondergrond waardoor regenwater niet goed de bodem in kan. Daar is het natter en vind je vaak vennen en in ieder geval meer vochtminnende planten. Op andere plekken ontbreekt die laag en is het er droog. Er is daardoor een grote afwisseling van droge en natte gebieden, ook op hoger gelegen delen van het landschap. Als je een beetje weet waar je op moet letten en het landschap probeert te ‘lezen’, ga je het watersysteem steeds beter begrijpen, maar het blijft me fascineren.”

Raadpleeg de landschapsbiografie online

Ben je benieuwd naar de inhoud van het boek? Vanaf nu kan je de landschapsbiografie gratis digitaal raadplegen via deze link.

Of haal je exemplaar bij één van de verkooppunten

Heb je liever een fysiek exemplaar? Bij Arboretum Kalmthout, Visit Kalmthout, Toerisme Wuustwezel, VVV Essen en VVV Brabantse Wal (binnenkort beschikbaar) kan je het boek aankopen voor 15 euro. Er is een beperkte oplage gedrukt, dus snel zijn is de boodschap. Raadpleeg de verkooppunten via de website van Grenspark Kalmthoutse Heide.

Bron en foto: Grenspark Kalmthoutse Heide

Facebook22
Twitter
Follow Me
Tweet