Laatste nieuws:
Laatste PCR-test in afnamepunt Kalmthout
Voorzitter Joris Aerts, Jan Van Gils, de medewerkers van het afnamepunt en Lukas Jacobs

Laatste PCR-test in afnamepunt Kalmthout

Op donderdag 31 maart werd de laatste PCR-test afgenomen in het afnamepunt in de oude brandweerkazerne in Kalmthout. Daarbij hoorde een bedanking voor de medewerkers. “Sinds de opening in mei 2020 namen we hier meer dan 63 000 tests af van inwoners uit onze regio. En dat kon enkel door de professionele inzet van de medewerkers hier”, vertelt Joris Aerts, voorzitter van de Huisartsenwachtpost Noordrand.

Het afnamepunt in Kalmthout locatie is een initiatief van de huisartsen Noordrand en werd ondersteund door de gemeente Kalmthout. De Huisartsenwachtpost Noordrand omvat de gemeenten Kalmthout, Essen, Kapellen, Brasschaat, Brecht en Wuustwezel en telt samen zo’n 150.000 inwoners.

Twee afnamepunten

“De afname van de PCR-tests legde een enorme druk op de huisartsen. Om die te verlichten, organiseerden we twee afnamepunten: een aan AZ Klina en een hier in Kalmthout. Zo konden huisartsen andere zorg voor hun patiënten blijven garanderen.”, gaat Joris Aerts verder. “Op de piekdag in januari dit jaar namen we bijna 350 testen af op zes uur. Op dit moment zijn dat er maar zo’n dertig per dag. Daarom zetten we onze activiteit hier nu stop en houden we enkel het afnamepunt aan AZ Klina operationeel.”

Vlot en discreet

“In totaal werd hier 20.234 inwoners uit Kalmthout getest. De centrale ligging en bereikbaarheid van Kalmthout was een troef. Met het drive-inprincipe en de wachtzone achteraan, verliepen de testen zowel vlot als discreet”, zegt burgmeester Lukas Jacobs. “Daarom willen de huisartsen en de gemeente Kalmthout de medewerkers van dit afnamepunt uitdrukkelijk bedanken voor hun inzet de voorbije twee jaar. Ze leverden knap werk, vaak in koude of erg warme omstandigheden. In het najaar van 2022 wordt de oude brandweerkazerne afgebroken in functie van de bouw van een nieuw gemeentehuis voor Kalmthout.”

Enkele cijfers

Totaal aantal afnames Kalmthout: 63.209
2020 : 3.518
2021 : 50.019
2022 : 9.672
Tussenstand afnames AZ Klina: 120 738 (ook voor ingreep of onderzoek in Klina)

Bron en foto: gemeente Kalmthout

Facebook96
Twitter
Follow Me
Tweet