Laatste nieuws:
Laat ons weten welke straffe vrouw een eigen straatnaam verdient

Laat ons weten welke straffe vrouw een eigen straatnaam verdient

Radio- en tv-maakster Sofie Lemaire liet ons dit voorjaar op Canvas kennismaken met straffe vrouwen die een eigen straatnaam verdienen. In Essen is er één straatnaam naar een vrouw vernoemd: het Rose Grononpad. De gemeenteraad doet een oproep aan alle Essenaren om een sterke vrouw naar voren te schuiven. Want één straatnaam is niet voldoende!

Wie was Rose Gronon?

Wie beter dan de vrouwelijke leden van de cultuurraad om te poseren voor deze oproep? Het geeft ons ineens de gelegenheid om iets meer te vertellen over Rose Gronon (1901-1979). Rose Gronon was het pseudoniem van schrijfster Marthe Bellefroid. Ze schreef verschillende novelles en romans in het Frans en het Nederlands. Ze schreef ook toneelstukken, televisiespelen, hoorspelen en jeugdboeken. Tussen 1965 en 1970 schreef en las ze 130 stukken voor het radioprogramma Kroniek van de Dag. Ze woonde 40 jaar lang in Wildert en werd daar ook op haar verzoek begraven.

Stuur je nominatie vóór 1 september

Ken je nog zo’n straffe, Essense vrouwen of vrouwen die een sterke band hadden met Essen? Vrouwen die fantastische dingen hebben gepresteerd, bedacht en bereikt? Vrouwen die het verdienen om erkenning te krijgen? Laat het ons dan weten. Belangrijk detail: straten worden enkele vernoemd naar mensen die overleden zijn. Stuur voor 1 september een mail naar cultuur@essen.be of bel met de cultuurdienst en motiveer je nominatie. Het gemeentebestuur zal – na advies van de cultuurraad – een weloverwogen keuze maken uit de genomineerden. Een van de eerstvolgende nieuwe straten in Essen zal dus dankzij jullie vernoemd worden naar een vrouw!

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook93
Facebook
Twitter