Laatste nieuws:
kunstwerken-op-begraafplaatsen-wuustwezel

Kunstwerken op begraafplaatsen Wuustwezel

November, de herdenkingsmaand. De maand waarin we tijd maken om eens extra langs te gaan bij de graven van onze overledenen. De maand waarin onze gedachten meer dan eens naar het afscheid van onze dierbaren gaat. De maand om even stil te staan… Stilstaan bij een laatste rustplaats.

Strooi- en sterretjesweiden
Wuustwezel beschikt naast de begraafplaatsen, ook over zeven strooi- en sterretjesweiden. In tegenstelling tot een strooiweide, wordt op een sterretjesweide geen as van overledenen gestrooid. De sterretjesweide is wel een gedenkplaats voor het ongeboren leven tot 26 weken. Enkel op de strooiweide wordt de mogelijkheid voorzien om daarna een naamplaatje op een herdenkingspaal te bevestigen. In de nabijheid wordt telkens een zitbank voorzien, waar men tot bezinning kan komen.

De zeven strooi- en sterretjesweiden worden vanaf november voorzien van een kunstwerk, dat hopelijk enige troost en steun kan bieden bij het verlies van dierbaren. Er kwamen verschillende inzendingen van kunstenaars uit de regio. De voorstellen werden zorgvuldig bekeken door een jury en onderstaande kunstwerken werden gerealiseerd.

Samen
“Samen” wil op een symbolische wijze de verbondenheid tot expressie brengen van wat nog is en van wat is verdwenen of nog moest komen. Op visuele wijze benadrukt het de hechte band tussen twee werelden: deze van het heden en die van het verleden dat in onze herinnering verder leeft.

Wegvliegen
“Wegvliegen” heeft het getal zeven als belangrijk uitgangspunt. Voor de natuur is zeven een belangrijk getal; denk hierbij aan zeven wereldzeeën, zeven dagen in een week enzovoort. De tekst op het kunstwerk spreekt voor zich, ook al de letters van het alfabet worden gebruikt. Het is altijd de beginletter van iemands naam, ze vervliegen maar staan tegelijk ook voor eeuwig gekapt. De bijna gesloten cirkel symboliseert de verbondenheid en het uiteindelijke loslaten.

Symbool
“Symbool” symboliseert met zijn drie lange smalle stroken vader, moeder en kind. Licht speelt een belangrijke rol. Dankzij de lichtinval van de zon vormen de sterren een schaduw die telkens verschuift en aan het uiteinde vervaagt.

Op de strooiweiden van Gooreind, Wuustwezel en Loenhout staat het werk ‘Samen’ van Emiel Uytterhoeven. Op de sterretjesweiden staan de werken van Karin Truyts: Wegvliegen (Gooreind en Loenhout) en Symbool (Wuustwezel). Maak tijdens deze periode tijd om een kijkje te gaan nemen en even stil te staan bij deze werken.

Zuster Barbara
Ook werd er extra aandacht besteed aan de laatste rustplaats van Zuster Barbara. Haar troostende woorden en helende handen stonden in oorlogstijden ten dienste van de Gooreindse bevolking. Uit dankbaarheid werd er samen met de Werkgroep Groote Oorlog een nieuwe gedenksteen geplaatst voor haar.

Meer info
Dienst cultuur – 03 690 46 26 – cultuur@wuustwezel.be

Bron en foto: gemeente Wuustwezel

JH

Facebook4
Facebook
Twitter
Visit Us