Laatste nieuws:
Kun je een boete krijgen voor een te oude foto op je rijbewijs?

Kun je een boete krijgen voor een te oude foto op je rijbewijs?

In ons land rijden nog heel wat bestuurders rond met een papieren rijbewijs. De foto daarop is vaak tientallen jaren oud. Kan dat een boete opleveren?

Boete

Over die oude foto op rijbewijzen is rond menig tafel al veel gepalaverd, vaak gepaard met lachsalvo’s over hoe iemand eruitzag in zijn of haar jonge jaren. Maar hoe zit dat nu? Langs de ene kant blijven de papieren rijbewijzen nog geldig – en dus ook wettelijk – tot 2033. Langs de andere kant moet de houder van het rijbewijs, net zoals op een identiteitskaart of paspoort, herkenbaar zijn. Dat is natuurlijk vatbaar voor interpretatie, maar een agent kan wel degelijk een boete geven als hij of zij van oordeel is dat de foto niet meer overeenstemt met het uiterlijk van de houder van het rijbewijs.

Beperkte geldigheid

Nieuwe rijbewijzen zijn slechts tien jaar geldig. Is die termijn verstreken, dan moet je je rijbewijs laten vernieuwen. Op die manier blijft de foto ook min of meer recent en dus overeenkomstig het uiterlijk van de houder. Wist je trouwens dat je niet breed mag lachen op een nieuwe foto? Waarom dat is, lees je hier. Er circuleren verhalen dat je een medisch onderzoek moet laten uitvoeren bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs, wat veel oudere bestuurders ervan weerhoudt om hun papieren rijbewijs in te ruilen. Die verhalen zijn echter niet waar. Een medisch onderzoek wordt enkel gevraagd voor bepaalde beroepen, zoals taxichauffeur of rijschoolinstructeur en voor bestuurders van voertuigen waarvoor bijvoorbeeld een rijbewijs C of D nodig is.

Let op in het buitenland

Naast een te oude foto zijn er nog redenen om je rijbewijs te vernieuwen. Als jouw exemplaar dateert van voor 1989 kunnen politiediensten in het buitenland moeilijk doen. Die oude rijbewijzen voldoen namelijk niet meer aan de Europese richtlijnen die buitenlandse politiediensten hanteren. Op de oude Belgische rijbewijzen staat de voertuigklasse waarmee de bestuurder mag rijden niet duidelijk vermeld. Daarnaast kan ook in het buitenland geoordeeld worden dat de foto gedateerd is. Wie naar het buitenland reist met zijn wagen of daar een auto huurt, wordt aangeraden om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Vanaf 2033 zijn de papieren versies niet meer geldig en moet je sowieso een nieuw rijbewijs aanvragen. Dan is de discussie over een oude foto op een rijbewijs definitief verleden tijd.

Bron: VAB

Facebook86
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen