Laatste nieuws:
Kraken vanaf nu verboden en strafbaar in België

Kraken vanaf nu verboden en strafbaar in België

Kraken was regelmatig een actueel topic in 2017, en dit vooral omdat de wetgeving niet altijd even duidelijk of logisch was. Maar daar is sinds kort verandering in gekomen, want kraken is vanaf nu verboden in ons Belgenlandje.

Kraken is vanaf nu verboden bij wet en strafbaar. Vanaf heden kan en mag de politie ingrijpen als er krakers zonder toestemming van de eigenaars een pand bewonen. Ook als het pand voordien leegstaand was. In dat laatste geval wordt er een aanplakking aangebracht op de woning.

Als de krakers na acht dagen geen verweer ingediend hebben, worden ze uit het pand gezet. Wanneer de krakers wel in beroep gaan, moet de vrederechter eerst proberen om te verzoenen. Indien verzoenen niet lukt, krijgen de krakers een maand om het pand te verlaten. Maar in werkelijkheid kan de procedure via het vredegerecht wel weken tot maanden duren.

Krakers die betrapt worden in een woning die wel bewoond is, kunnen door de politie worden meegenomen voor verhoor, in verdenking van huisvredebruik gesteld worden en zelfs een celstraf van maximaal twee jaar krijgen.

Actualiteit
Dit lijkt een logisch gegeven, maar in het verleden mocht de politie niet zomaar ingrijpen wanneer krakers een pand bewoonden dat voordien onbewoond was.

Het wetsvoorstel van regeringspartners N-VA, CD&V, Open Vld en MR kwam in een stroomversnelling nadat er recent problemen waren met krakers in Gent. Enkele gezinnen kwamen er na een vakantie achter dat hun woning werd bewoond door krakers. Daarnaast kraakten Roma ook nog een huis dat te koop staat in het stadscentrum. De politie moest de eigenares zelfs verzoeken om haar huis te verlaten, omdat ze anders de privacy van de krakers zou schenden.

Bron: Hebbes.be
Foto: Pixabay

JH

Facebook14
Facebook
Twitter
Visit Us