Laatste nieuws:
Koop voordelig planten en hagen dankzij Natuurpunt

Koop voordelig planten en hagen dankzij Natuurpunt

De plantactie ‘Behaag …natuurlijk’ van Natuurpunt is aan haar 28ste editie toe. Via deze actie kan je streekeigen bomen en struiken aankopen aan een voordelige prijs.

Het aanplanten van streekeigen bomen en struiken en het promoten van een vogel-, bijen- en vlindervriendelijke tuin heeft zonder twijfel enorm veel leven in grote en kleine tuinen gebracht. De fruitboomsoorten die te koop worden aangeboden kennen allen een formidabele bloei, een waar eldorado voor wilde bijen en hommels. Terwijl het fruit, al dan niet afgevallen, een belangrijke voedselbron is voor vogels en vlinders.

We geven opnieuw veel aandacht aan de promotie van autochtoon plantmateriaal. De autochtone planten zijn allen cursief aangegeven.

Welke planten?

Pakket 1: Bloesem- en bessenhaag
Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. Deze haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden.

Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, gele kornoelje, sporkehout en wilde kardinaalsmuts.

24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m.

Prijs: 26 euro

Pakket 2: Meidoornhaag

Haag bestaande uit één plantensoort, prima geschikt als tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten kramsvogel en koperwiek.

Soort: eenstijlige meidoorn – 25 planten, goed voor 6,25 m.

Prijs: 25 euro

Pakket 3: Bijenbosje

Een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst wordt gedacht. Dat hebben onze wilde bijen immers nodig.
Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers.
12 planten, 2 planten per soort.

Prijs: 13 euro

Pakket 4: Ligusterhaag

Liguster is een mooie haagplant die vroeger overal te zien was. Mogelijk is juist om die reden deze haagplant inmiddels minder populair. Eigenlijk best gek, want het is een mooie haagplant met klein blad, dichtvertakt en een frisgroene uitstraling. Vogels zijn er gek op (zowel vanwege de beschutting, als voor de besjes).

Liguster groeit vrij snel. En niet onbelangrijk: een ligusterhaag is heel makkelijk in elke gewenste vorm te snoeien.

Soort: wilde liguster – 25 planten. Goed voor 6,25 m.

Prijs: 27 euro

Individuele planten

Klimplanten zijn helemaal in. Ze groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwerken, en zijn ideaal om dit soort constructies te verfraaien en te verlevendigen. Klim­planten “wortelen” niet in de muur. Alleen op oudere en verweerde muren of bij gescheurd en afbrokkelend pleisterwerk kan het gebeuren dat zich wortels ontwikkelen die gebruik maken van de voedingsstoffen in de spleten en zo schade aanrichten.

Prijs: 5 euro

Hop: opgepast: prima als gevelplant, maar in de tuin kan hij woekeren!
Wilde kamperfoelie
Bosrank
Knotwilg
Een mooie landelijke knotwilg bekomt u door het aanplanten van een knotwilgpoot. De knotwilgpoten, die door Natuurpunt te koop worden aangeboden tijdens Behaag…natuurlijk, worden geoogst door vrijwilligers van Natuurpunt. Een knotwilgpoot is ongeveer 2,50 m lang en heeft een doormeter van 4 tot 6 cm. Indien deze knotwilgpoot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal hij uitgroeien tot een volwaardige knotwilg.

Prijs: 5 euro

Hoe bestellen?

Van 1 september tot 29 oktober:
via ticketgang: de link naar de ticketverkoop zal hier 1 september komen te staan
bij de onthaalbalie op het gemeentehuis betaling met bancontact

Wanneer afhalen?

Op zaterdag 27 november 2021 tussen 10.00 en 12.00 uur kan je de bestelling afhalen in het gemeentemagazijn naast de Heuvelhal.

Info

milieu@essen.be
Folders met plantbeschrijvingen en onderhoudstips via www.antwerpennoord.be/behaagactie

Info klimplanten.pdf
info pakketten, plantwijze, onderhoud (pdf)