Laatste nieuws:
Koen de Rooy en Isabella Baas maken indruk tijdens tweeuursrace
Isabella Baas wint bij junioren

Koen de Rooy en Isabella Baas maken indruk tijdens tweeuursrace

Ja, een beetje verbaasd waren ze zondag wel, het rijderskoppel Isabella Baas uit Kalmthout en Koen de Rooy uit Bleiswijk.

De twee talentvolle karters wonnen op het circuit van Strijen de Junioren-categorie tijdens de Formula Honda 9PK tweeuursrace. In een deelnemersveld met voornamelijk Senioren werden ze bovendien heel knap tweede algemeen.

Goede samenwerking

“Goh, ik ben hier zeker blij mee”, zei Isabella (14) met ongeloof in haar stem. “Dit had ik niet echt verwacht. Zeker ook omdat er best veel Senioren-rijders meededen en die gingen best wel snel. Maar de samenwerking ging erg goed.” Zie daar de mogelijke verklaring van hun sublieme optreden. In een tweeuursrace is het gebruikelijk de kart met een rijder te delen. Dan is racen dus een teamsport en het team van Isabella en Koen was blijkbaar een goed team. Ze hadden duidelijk afgesproken wie wat deed.

Rijderswissel ging snel en goed

Isabella: “Ik heb de kwalificatie gereden (P5). Daarna heb ik ook het eerste uur van de race gereden en Koen het tweede uur.” Halverwege was er dus dat altijd stressvolle moment van de rijderswissel. Nou ja, stressvol? Niet bij Koen en Isabella. “De rijderswissel ging heel snel, het ging wel goed. Zaterdag hadden we ook al gereden in de training en toen ook al gewisseld, dus hadden we dat al een beetje geoefend.” Overigens werd toen duidelijk dat het met de snelheid wel snor zat. “We zaten allebei vooraan qua tijden”, wist Isabella. Dat bleek ook tijdens de race. Daarin reed ze de snelste raceronde. Dat was een mooi bewijs dat ze de zaakjes tiptop voor elkaar hadden, al was het natuurlijk ook een kwestie van volhouden bij zo’n lange race. “De eerste stint viel wel mee. Aan het einde was ik wel een beetje moe, maar niet heel erg.”

Knap resultaat

Toen ook Koens stint erop zat en Isabelle het laatste kwartiertje voor haar rekening had genomen, stuurde ze de kart als tweede voorbij de finishvlag. Een knap resultaat, besefte de in België woonachtige Nederlandse. “Dit is mijn beste prestatie tot nu toe. Hiervoor ben ik een keer derde tijdens een clubwedstrijd in Strijen. Nu ben ik zeker net zo blij.”
Koen, die met zijn elf jaar met afstand de jongste deelnemer was, deelde uiteraard in de vreugde. “Ik had dit echt niet verwacht”, zei hij. “Ik had gedacht dat we vierde en vijfde zouden worden omdat er veel Senioren meededen.” Hoe zij het dan toch geflikt hadden zover naar voren te finishen? “De Senioren werden op een gegeven moment een beetje eerder moe dan wij, dus daar konden we van profiteren. En wij waren ook gewoon snel.”

Koen de Rooy en Isabella Baas maken indruk tijdens tweeuursrace
Isabella Baas op podium met teamgenoot Koen de Rooy
Eén van zijn hoogtepunten

Voor Koen was de race in Strijen één van zijn hoogtepunten in zijn nog prille loopbaan. Toch vond hij het niet zijn mooiste race. “De eerste clubwedstrijd in Strijen van dit seizoen won ik meteen. Dat vind ik wel het hoogtepunt tot nu toe.” Maar omdat zijn P2 van zondag een tweeuursrace betrof had Koen wel een heel speciaal gevoel bij die podiumplaats. Op fysiek vlak vereist zo’n wedstrijd een heel andere inspanning dan de gebruikelijke sprintrace. Bovendien was Koen er niet speciaal op voorbereid. “Ik wist donderdag pas dat de race er was. Daarom was ik er niet echt op voorbereid. Op Strijen heb je op zaterdag normaal gesproken trainingssessies van een halfuur. Dan train je er automatisch wel een beetje op. En het ging gelukkig goed! Supermooi dat we tweede geworden zijn!”

Nu wacht Koen de laatste wedstrijd voor het clubkampioenschap van Strijen. Het belooft een spannend weekeinde te worden, want de talentvolle Zuid-Hollander kan er kampioen worden. “Dit is alvast een grote training geweest. Hopelijk ben ik straks bij de clubrace ook weer snel zodat ik kampioen word!”

Koen de Rooy wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door De Rooy Autoschade, Bica Bedrijfskleding, De Haas Sanitair.
Isabella Baas wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Koel Vrieshuis Reimerswaal.

Foto’s: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

EB

Facebook15
Facebook
Twitter