Laatste nieuws:
Klas 5a van GO! De Stappe is ‘Sterrenklas 2017’2

Klas 5a van GO! De Stappe is ‘Sterrenklas 2017’

Het 5e leerjaar a van Go!-school De Stappe uit Stabroek mag zich een heel jaar lang ‘Sterrenklas 2017’ noemen. Ze vonden alle verloren sterren van de Europese vlag door allerlei opdrachten over de Europese Unie uit te voeren. Sterrenklas is een interactieve online wedstrijd waarbij leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar Europa beter leren kennen. De Stabroekse leerlingen winnen naast de felbegeerde titel ook een daguitstap naar Bokrijk in Genk samen met de winnaars uit de andere Vlaamse provincies.

In de provincie Antwerpen streden maar liefst 119 klassen van de derde graad basisonderwijs om de titel ‘Sterrenklas 2017’. “Aan het enthousiasme van de deelnemende scholen uit onze provincie merk ik dat de Europese Unie ook een belangrijk onderwerp is geworden voor het lager onderwijs. Dat is begrijpelijk want Europa heeft een invloed op het leven van iedereen, ook van kinderen,” stelt Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking van de provincie Antwerpen. “Als provinciebestuur willen we hen daarover graag informeren. Tijdens het schooljaar ondersteunen we hun leerkrachten met didactisch materiaal en organiseren we speciale Europaweken voor scholen. Sterrenklas is daarop een mooie aanvulling.”

De Europese vlag heeft al haar sterren terug

Om Sterrenklas te worden moesten de leerlingen zes sterren terugverdienen die de Europese vlag was kwijtgeraakt. Ze deden dit door verschillende taken uit te voeren, zoals een quiz, doe-opdrachten en online oefeningen. Bij elke ster hoort een ander thema en opdracht. Zo is er een geschiedenis-, landen-, provincie-, supermarkt-, grenzen- en toekomstster. Als alle leerlingen in een klas een opdracht uitvoerden, verdiende die klas een ster. Als ze zes sterren verzamelde, maakte ze kans op de titel Sterrenklas 2017. Uit alle klassen die de vlag weer compleet maakten, werd door een onschuldige hand een winnaar uitgeloot.

Leerkracht Fanny Janssens van GO De Stappe: “Dit is fantastisch nieuws! De leerlingen waren dolenthousiast toen ze dit vernamen. Tijdens de opdrachten waren ze al heel fanatiek en ze keken vol spanning uit naar deze dag. Sterrenklas zit heel goed in elkaar. Door leerlingen dingen te laten doen, kunnen ze op een heel leuke manier de Europese Unie leren kennen.”

Sterrenklas in België

Per deelnemende provincie mag één klas zich nog heel 2017 ‘Sterrenklas’ noemen. De wedstrijd is een initiatief van het Europa Direct informatienetwerk van de provinciebesturen van Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, Waals-Brabant, Henegouwen, Namen en Brussel. Het is de allereerste keer dat Sterrenklas wordt georganiseerd.

Europa Direct provincie Antwerpen

Europa Direct provincie Antwerpen is het lokale informatiecontactpunt van de Europese Commissie voor de burger. In totaal zijn er meer dan 500 infopunten in de 28 lidstaten. Europa Direct is een partnerschap tussen provincie Antwerpen, de Europese Commissie en de FOD Buitenlandse Zaken. Voor Sterrenklas wordt samengewerkt met het Europa Direct netwerk van België en Europahuis Ryckevelde.

Bron en foto: Provincie Antwerpen

JH

Facebook2
Facebook
Google+
Twitter
Visit Us

Lees meer:

De liefde tussen Nicky en Belinde - Hoe tolerant is de wereld om hun heen?

Hoe tolerant zijn we eigenlijk?

Er wordt van ons verwacht dat we van alles accepteren en tolereren: nieuwkomers, andere culturen …

Kunstschiler Jozef Boden - (c) Noordernieuws.be - HDB_0021u

De bijzondere hobby van… Jozef Boden!

Sinds zijn jeugd heeft Jozef Boden een fascinatie voor de kosmos en die fascinatie uit …

De verlatingsangst bij de hond

De verlatingsangst bij de hond

U hebt een (nieuwe) hond geadopteerd, maar stelt vast dat hij niet verdraagt om alleen …