Laatste nieuws:
Kasteel Boterberg maakt kans op Onroerenderfgoedprijs

Kasteel Boterberg maakt kans op Onroerenderfgoedprijs

De drie laureaten van de tweede editie van de Onroerenderfgoedprijs zijn bekend. Bij die genomineerden is ook het Kalmthoutse kasteel Boterberg (Noordeind). De andere twee zijn de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem en de donjon van het kasteel van Nevele. De Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De tweede editie van de prijs richt zich op verborgen parels, erfgoed dat niet altijd toegankelijk is.

De restauratie van kasteel Boterberg in Kalmthout toont volgens de juryleden aan dat het perfect mogelijk is om erfgoed in stand te houden én een nieuwe invulling te geven. Het kasteel kreeg een passende gediversifieerde bestemming. De stallingen en bijgebouwen werden met respect, maar ook met zin voor vernieuwing aangepakt als co-housingproject. De sociale cohesie tussen de bewoners en de ecologische toepassingen onderlijnen die vernieuwende aanpak. Ook het domein rond het kasteel kreeg daarbij voldoende aandacht. Momenteel maken de eigenaars een landschapsbeheerplan op voor de buitenruimte. Het kasteel, de zichtas achteraan, de vijvers en de boomgaard maken deel uit van het beschermd landschap Kalmthoutse Heide.

De uiteindelijke winnaar wordt 6 oktober door de jury bekend gemaakt. Voor de publieksprijs kan ook jij een stem uitbrengen via www.onroerenderfgoedprijs.be/de-publieksprijs.

Foto © Agentschap Onroerend Erfgoed

Facebook9
Facebook
Twitter
Visit Us