Laatste nieuws:
Kartster Isabella Baas Best Lady in IAME Benelux-kampioenschap
Isabella Baas met monteur en ouders WJS Racing

Kartster Isabella Baas Best Lady in IAME Benelux-kampioenschap

Het was een aangename verrassing voor kartster Isabelle Baas, afgelopen weekeinde op het circuit van Mariembourg. De vijftienjarige rijdster uit Kalmthout kreeg daar een beker uitgereikt, omdat ze Best Lady was bij de Junioren van het IAME Benelux-kampioenschap. Komend seizoen gaat ze uitkomen in de Senioren-klasse. Haar eveneens racende broertje Roberto van elf begint aan zijn laatste jaar in de Mini Parilla-klasse en zet in op de nodige podiumplaatsen.

Beker gewonnen ondanks blessure

Dat ze uiteindelijk als beste meisje was geëindigd in het traditioneel sterk bezette kampioenschap, was een kleine verrassing voor Isabella. Want een blessure leek dat resultaat in de weg te staan. Ze liep in Mariembourg een geblesseerde elleboog op tijdens de training voorafgaand aan de tweede ronde van het kampioenschap. “Mijn elleboog kwam daarbij hard tegen de motor aan”, blikt Isabella terug. “Ik moest naar het ziekenhuis om foto’s te laten maken. De dokter zei dat ik eigenlijk niet mocht rijden. Hij zei: ‘Het is je eigen verantwoordelijkheid.’ Ik ben wel gaan rijden die zaterdag en heb de wedstrijd uitgereden. Uiteindelijk was ik blij dat ik het had gedaan, want het scheelde uiteindelijk maar één punt met degene achter mij. Nu heb ik deze beker.”

Kartster Isabella Baas Best Lady in IAME Benelux-kampioenschap
Isabella Baas best lady racer 2020 IAME
Beker van formaat

Doordat corona het seizoen op zijn kop gooide, kreeg ze haar beker pas afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens de collectieve test voorafgaand aan de eerste ronde van het aanstaande Benelux-kampioenschap. “Ik had niet zo’n grote verwacht”, doelt ze op het formaat van de trofee. Zo pakte Isabella, die nog maar amper twee jaar kart, op de valreep nog een prijs in de Junioren-klasse, want komend seizoen debuteert ze bij de Senioren. “Ik ben naar de Senioren overgestapt, omdat ik de EK’s wilde rijden en we konden daarvoor geen dispensatie meer krijgen voor de Junioren”, legt ze uit. “Ik ben daarvoor eigenlijk te oud nu.”

Veel getraind in de Senior

Ze vervolgt: “Ik heb al best veel getraind in de Senior, hij gaat wel iets sneller en ik vind het leuk. De banden in deze klasse hebben een iets zachtere compound dan de banden bij de Junioren, maar ik hoefde er niet echt aan te wennen.” Komend seizoen gaat ze direct voor de topkampioenschappen. Dat wil zeggen: de IAME Euro Series en het Benelux-kampioenschap. “En heel misschien rijd ik ook één of twee wedstrijden van het NK.” Om zo goed mogelijk voor de dag te komen, heeft ze in Sinan van der Raad een topmonteur bij haar team WJS Racing. “Hij geeft heel goede tips. Ik word er echt beter van. Hij leert me hoe ik de bocht beter kan rijden en ook leert hij me over hoe de afstelling van de kart te doen en we bekijken mijn racedata. Ik hoop komend seizoen dan ook veel stappen kunnen maken.”

Onder de indruk

Sinan is onder de indruk van zijn nieuwe pupil. “Ze heeft de Mini Parilla-klasse overgeslagen en wordt eigenlijk meteen in het grof geweld gegooid. Ik vind dat ze het echt zeer snel oppakt”, zegt hij. “Ze moet heel snel heel veel leren en dat gaat echt goed. Ze past alle tips meteen toe. Ze is niet eigenwijs en ze is een doorzetter, dus ik denk dat het dit jaar wel goed moet komen.”

Roberto begint in de Mini Parilla-klasse

Isabella’s broertje Roberto begint dit seizoen aan zijn derde jaar in de Mini Parilla-klasse. Het betekent zijn laatste jaar in deze traditioneel zeer druk en sterk bezette klasse voor de jongste IAME-rijders. Volgend jaar moet hij vanwege zijn leeftijd overstappen naar de Junioren. Er is hem dus alles aan gelegen zich van voren te bewijzen en de nodige ereplaatsen te scoren. “Ik wil zeker een paar keer op het podium komen”, toont Roberto zich ambitieus. Hij rijdt hetzelfde programma als zijn zus, dus de Euro Series, het Benelux-kampioenschap en als het kan een paar ronden van het Nederlands kampioenschap. Hij heeft goede hoop op een mooi seizoen. “Ik heb vorig jaar veel geleerd. Ik heb beter leren inhalen en heb geleerd agressiever te rijden. Ik ben benieuwd waar me dat brengt komend seizoen!”

EB

Foto’s: ©Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Facebook24
Facebook
Twitter