Laatste nieuws:
Karter Roberto Baas derde in eindstand Benelux-kampioenschap

Karter Roberto Baas derde in eindstand Benelux-kampioenschap

Het zou er om spannen wie precies op het podium in de eindstand van het IAME Benelux-kampioenschap zouden eindigen. Maar toen zondag de rook was opgetrokken, bleek dat Roberto Baas derde was geworden. Een knappe podiumplaats in de sterk bezette Mini Parilla-klasse dus voor de twaalfjarige rijder uit Kalmthout. Maar misschien nog wel belangrijker: hij had daarmee een ticket voor deelname aan het WK voor IAME-rijders in Adria gewonnen!

Steevast in de voorste gelederen

Natuurlijk was het een tevreden Roberto die zijn verhaal deed op het circuit van Mariembourg. “Heel leuk dat ik weer naar het WK mag”, zei hij. “De eerste keer was in 2019 in Le Mans. Dit jaar is het in Adria en daar ben ik nog nooit geweest. Ik heb de baan al wel veel geoefend op de simulator.” Nu de rijder van topteam WJS Racing van Willem Jan Schoots het WK-ticket op zak heeft, is die training op de sim dus mooi meegenomen. “De sim helpt goed. Ik vind Adria een heel leuke baan, omdat hij lekker snel is. Of die ook moeilijk is, weet ik nog niet. Er in het echt rijden, is toch anders. Maar ik ken hem wel al uit mijn hoofd.” Dat hij het ticket daadwerkelijk won, had Roberto niet echt verbaasd. Het talent uit Kalmthout wist natuurlijk ook dat hij in Mariembourg nog een goede kans maakte om bij de eerste drie te eindigen. En tijdens de drie races van zondag was hij opnieuw snel en deed hij steevast in de voorste gelederen mee.

Karter Roberto Baas derde in eindstand Benelux-kampioenschap2

Moeilijk geworden om bij de kopgroep te komen

In de eerste twee heats werd hij achtereenvolgens vijfde en zesde. Toen had hij het ticket al binnen. “Voor de finale had ik al een best grote voorsprong op de nummer vier. Wel moest ik ervoor zorgen dat ik niet zou uitvallen. Gewoon een nette race rijden.” Dat deed hij en zo werd hij in de finale uiteindelijk zevende. Al was dat niet helemaal het resultaat waarop hij had gehoopt. “Het lukte even niet, ik weet zelf niet waarom. Ik moest aan de buitenkant starten en dat pakte niet lekker uit en na de start lag ik tiende. Toen heb ik een poosje moeten vechten. Ik zat lang vast achter een jongen, hij was heel de tijd aan het verdedigen. Daardoor was het heel moeilijk geworden om nog bij de kopgroep te komen.”

IAME X30 Junioren-klasse

Hoe dan ook, het was genoeg voor de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap. “Maar ik denk dat ik nog wel hoger had kunnen eindigen en ik wilde natuurlijk één of twee worden”, zei hij. Wat in Roberto’s nadeel speelde, is dat hij te lang aan het worden is. Hij is aanmerkelijk langer dan de meeste van zijn concurrenten in de Mini Parilla-klasse. Daarom is dit zijn laatste jaar in die categorie. Volgend jaar gaat hij de IAME X30 Junioren-klasse racen. Maar voordat het zover is, rijdt hij dit seizoen eerste nog twee races bij de Mini’s. Voordat hij naar het WK gaat, doet hij namelijk ook nog mee de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap IAME. Die wordt komend weekeinde ook op het circuit van Mariembourg gehouden.

“Ik sta vierde in het kampioenschap en ik kan nog een podiumplek pakken”, zei hij hoopvol. “Het zou geweldig zijn als ik ook in dat kampioenschap op het podium eindig. En daarna het WK. Ik heb er heel veel zin in. Een leuke afsluiter van mijn tijd bij de Mini’s!”

Foto’s: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

EB